2017. szeptember 12., kedd

Tormás burgonyafőzelék ropogós kolbászmorzsával 105/2.

Ha férjemen múlna, minden héten ennénk főzeléket, és lehet igaza is van, hiszen sokfélét lehet készíteni, de nekem valahogy sose fűlik hozzá a fogam, a rántás nálam nagy mumus, viszont most már önmagával sűrítem őket, és így egészen kedveltek lettek számomra is.
Íme egy kicsit extra főzelék, sokféle íz kavarog benne, igazán izgalmas, próbáljátok ki.

Hozzávalók:
6 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma finomra aprítva
1,5 kg burgonya apró kockákra vágva
8-10 dl alaplé vagy víz
só, bors
2 babérlevél
3 dl tejföl
2 ek. ecetes torma
40 dkg kovászos uborka apró kockákra vágva
2 csokor kapor aprítva
1 tk. nádcukor
2 ek. ecet (alma- vagy fehérbor)
kolbászmorzsához:
4-5 szelet rozsos kenyér
3 ek. olaj
15 dkg paprikás kolbász
5 dkg szalonna felkockázva

Elkészítési idő: 60 perc


A vajon puhára dinsztelem a fokhagymát, átforgatom rajta a burgonyát, majd felöntöm az alaplével, annyival amennyi ellepi. Sózom, borsozom, hozzáadom a babérlevelet és fedő alatt negyed óra alatt puhára főzöm. Egyharmadát és 50 ml főzővizet botmixerrel pürésítem, majd ezt a többi krumplihoz adom. Belekeverem a simára kevert tejfölt, a tormát, az uborkát és a kaprot, ezzel már nem főzöm tovább. Pici cukorral és ecettel igazítom az ízeket, majd langyosan tálalom.
A morzsához apróra kockázom a kenyeret, meglocsolom olajjal és 200°-on 10 perc alatt aranysárgára sütöm. Közben a meghámozott kolbásznak kiolvasztom a zsírját, és ebbe forgatom a kenyérkockákat, tálaláskor a főzelékre szórom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése