2017. szeptember 27., szerda

Erdei gyümölcsös "túrótiramisu" 114/2.

Íme a vacsora párja a desszert, kóstoljátok meg. Én fél adagot csináltam, de az is napokig elég volt kettőnknek.

Hozzávalók:
5-6 zabpelyhes keksz
eper, málna, szeder, áfonya
40 dkg babapiskóta
mártólé:
6 dl víz
15-20 dkg barnacukor
3-4 marék fagyasztott málna
fél dl brandy vagy konyak
2-3 csipet só
túrókrém:
1 kg túró 
30-45 dkg tejföl
5 tojássárgája
15 dkg cukor
1 citrom héja

Elkészítési idő: 30 perc


A mártólével kezdem: cukorszirupot főzök a barnacukorból és a vízből, majd 3-4 percig főzöm, amíg picit besűrűsüdik. Ha elkészült, beledobom a málnát, ízesítem citromhéjjal és citromlével, turmixolom és leszűröm, igény esetén hozzáadom a brandyt vagy konyakot.
A túrókrémhez áttöröm a túrót, hozzákeverem a tejfölt és kézi mixerrel krémesre keverem, olyan állagúra mint a mascarpone. Habosra keverem a tojássárgákat a cukorral és a túrókrémhez adom, majd jöhet a citromhéj és lé.
A desszertet úgy állítom össze, mint egy klasszikus tiramisut: egy réteg málnás lébe mártott babapiskóta, egy réteg krém, majd piskóta és ismét krém, és ezt addig rétegezem, amíg krém lesz a tetején. Hűtőbe teszem egy éjszakára, majd fogyasztás előtt ráreszelem a kekszeket, mint a kakaóport. Kanállal szaggatom és gyümölcsökkel kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése