2015. január 5., hétfő

Marinált rántott ponty hidegen, zöldségekkel és hagymásan 10/2/1.

Ma vacsorára elkészítettem a karácsonyi menüsor Széll Tamás féle előételét. Finom volt, de ha a két előétel közül kell választani, akkor Mautner Zsófi halsalátája finomabb volt, így most már magasan vezet 7-3-ra.

Hozzávalók 2 főre:
2 pontyszelet (kb. 25 dkg)
liszt
1 tojás
zsemlemorzsa
olaj
fél, kis fej vöröshagyma
fél, kis fej lila hagyma
1 kis sárgarépa
2 szál újhagyma zöldje
fél csokor petrezselyem
1 paradicsom
1/2 zöld kaliforniai paprika
1/4 piros kaliforniai paprika
marinádhoz:
1 kávéscsésze cukor
2 kávéscsésze 10%-os ecet
3 kávéscsésze víz
1 kk só

A  pontyokat megsózom és pár percig állni hagyom, hogy a húsa feszes legyen.
A marinádhoz felforralom a vizet, az ecetet, a cukrot és a sót. amikor forr, hozzáadom a felkarikázott hagymákat és a vékony csíkokra vágott répát, majd további 1 percig forralom. Lehúzom a tűzről és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
A pontyszeleteket lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatom, majd forró olajban kisütöm őket, és rácsra téve hagyom langyosra hűlni.
Előkészítem a többi zöldséget. A paradicsomot leforrázom, lehűtöm, így könnyebb meghámozni, majd kiveszem a magját és apró kockákra vágom. A piros és a zöld paprikát szintén felkockázom, a petrezselymet és az újhagyma zöldjét felaprítom.
Amikor langyosra hűlt a marinád, egy közepes tálba öntöm, ráfektetem a pontyokat úgy, hogy a lé teljesen ellepje, majd rászórom a felaprított zöldségeket és a petrezselymet, frissen tartó fóliával lefedem és minimum egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése