2015. január 3., szombat

Majonézes pontysaláta marinált hagymával 10/1/1.

A 10. héten nem kettő, nem is négy, hanem hat fogás jelent meg a Lidl receptfüzetben, amit egy hét alatt nem igazán tudtam elkészíteni, de folyamatban van. Ugyan karácsonyi előételnek írták, de mivel mi nem itthon töltöttük a szentestét, ezért nem én voltam a karácsonyi menü összeállítója sem. Ezt a salátát a szilveszteri menü részeként készítettem el, és nagyon kellemesen csalódtunk benne, kifejezetten ízlett mindkettőnknek.

Hozzávalók 2 főre:
2 pontyszelet (patkó)
1 dl almaecet
1 dl víz
3 dkg cukor
fél tk. só
1 babérlevél
2 szegfűszeg
fél kk. mustármag
fél kk. koriandermag
az öntethez:
1,5 ek. majonéz
1 dl tejföl
fél tk. mustár
fél citrom reszelt héja
fél zöldalma
1 szárzeller
só, bors
a marinált hagymához:
1 kis fej lilahagyma
1 kis fej vöröshagyma 
fél ek. porcukor
0,25 dl almaecet
fél kk. só
kapor


A pontyszeleteket megsózom és 5 percig állni hagyom, hogy feszesebb legyen a húsa. Egy lábasban elkészítem a pácot, akkorában, hogy majd a pontyokat ebben kell megfőzni. Összeforralom az almaecetet, a vizet, a cukrot és a sót, majd hozzáadom a babárlevelet, a szegfűszeget, a mustármagot és a koriandermagot. Miután felforrt, közepesre veszem a hőfokot és 15 percig forralom. A pontyszeleteket szárazra törlöm, majd beleteszem a lábasba és 10 percig főzöm őket, amíg kifehérednek. Ezután egy üvegtálba teszem őket a páclével együtt és 24 órára a hűtőbe teszem.
A hagymákat vékony karikákra vágom és összekeverem a porcukorral, az ecettel és a sóval, majd minimum 15 percig állni hagyom. A majonézes öntethez elkeverem a majonézt, a tejfölt, a mustárt a citrom reszelt héját, majd sózom és borsozom. Hozzáadom a felkockázott zöld almát és a szárzellert, illetve a marinált hagyma 1/3-adát. A pontyszeleteket kifilézem, belekeverem az öntetbe, a tetejére teszem a marinált hagymát és megszórom kaporral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése