2021. február 2., kedd

Sült fokhagyma krémleves

Nehéz igazán erős fokhagymát találni, de a Gerecse Szatyorban ezt a problémátokat is orvosolni tudjátok. Ezekben a fokhagymákban valóban van erő, és olyan mennyeien krémes levest tudtok belőle fél óra alatt kreálni, ami ezeken a hideg napokon, amilyenekre mostanában még ébredhetünk, igazán jól át tud minket melegíteni.

Hozzávalók 4 személyre:

2 fej + 4 gerezd fokhagyma

7 dl alaplé vagy víz

1 tk. szárított kakukkfű

1 tk. aprított petrezselyem

2 dl tejszín

3 tk. keményítő

a levesbetéthez:

4 szelet kenyér

kevés olívaolaj

1 nagy csipet só

2 tk. aprított petrezselyem

Elkészítési idő: 30 perc

Sütési hőfok: 200° 


Először külön-külön alufóliába csomagoljuk a 2 fej fokhagymát, melyeket meglocsolunk olívaolajjal és megszórunk sóval, majd 200 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütjük őket, illetve mellé tesszük a négy szelet kenyeret is. A maradék fokhagymát felaprítjuk, majd kevés olajon megdinszteljük és felöntjük az alaplével. Fűszerezzük sóval, kakukkfűvel és a petrezselyemmel, majd hozzáadjuk az időközben megsült és a héjából kinyomott krémes fokhagymát is. Csomómentesre keverjük a keményítőt a tejszínnel, majd a botmixerrel pürésített leveshez adjuk, és még egyet forralunk rajta. 

A megpirult kenyereket felkockázzuk összekeverjük olívaolajjal, sóval és aprított petrezselyemmel, majd ezt kanalazzuk a krémes leves tetejére.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése