#22
Múlt héten egy gulyásleves után úgy döntöttem csak pogácsát eszünk, és most mivel mással legyen ez bolondítva, mint friss medvehagymával. Nagyon ki kell használni szerintem ezt az időt, amikor szezonja van, mert egészséges is és mindent meg tudunk vele fűszerezni: akár a burgonyapürét, bármilyen krémlevest, egy kis vajba keverve csodás fűszervaj lesz belőle, hétvégén a sajtkészítés folyamán az ízesítéshez is bevetettem, és most akkor jöhet a pogácsa. Direkt jó nagy pogácsákat szerettem volna sütni, így egy vizespoharat használtam pogácsaszaggatóként. A kisült darabok felét kihűlés után lefagyasztottam, jól fog ez jönni még a karantén alatt egy újabb kiadós leves után, lehet jövő héten a húsvéti sonka után maradt sonkaléből bablevest fogok csinálni, úgy érzem azután is remek lesz.
Múlt héten egy gulyásleves után úgy döntöttem csak pogácsát eszünk, és most mivel mással legyen ez bolondítva, mint friss medvehagymával. Nagyon ki kell használni szerintem ezt az időt, amikor szezonja van, mert egészséges is és mindent meg tudunk vele fűszerezni: akár a burgonyapürét, bármilyen krémlevest, egy kis vajba keverve csodás fűszervaj lesz belőle, hétvégén a sajtkészítés folyamán az ízesítéshez is bevetettem, és most akkor jöhet a pogácsa. Direkt jó nagy pogácsákat szerettem volna sütni, így egy vizespoharat használtam pogácsaszaggatóként. A kisült darabok felét kihűlés után lefagyasztottam, jól fog ez jönni még a karantén alatt egy újabb kiadós leves után, lehet jövő héten a húsvéti sonka után maradt sonkaléből bablevest fogok csinálni, úgy érzem azután is remek lesz.
Hozzávalók:
1 dl tej
1 kk. cukor
2 dkg élesztő
50 dkg liszt
2 tk. só
25 dkg margarin
1 tojás
1 tojássárgája
1 dl tejföl
10 dkg sajt
1 nagy csokor medvehagyma
1 tojás és 30 ml tej a kenéshez
Elkészítési idő: 2-2,5 óra
Sütési hőfok: 180°
Ahogyan azt a vajas kifli receptemnél leírtam, egy új dolog számomra, hogy sokkal jobban meg tud kelni a tészta, ha van időnk arra, hogy először felforraljuk a tejet, majd visszahűtsük, így én most már minden kelt tésztánál ezt alkalmazom, ha nem kell sietni. A nagyjából 40°-os tejbe belemorzsolom az élesztőt, elkeverem benne a cukrot és egy pici lisztet (nagyjából 1 tk.), majd hagyom hogy felfusson.
A lisztet addig átszitálom, hozzáadom a sót, a puha margarint, a tojásokat (egészet és a sárgáját is), a tejfölt, valamint a reszelt sajtot és a felfutott élesztőt. Felcsíkozom a medvehagymát, ezt is hozzáadom a tészta alapanyagaihoz, majd elkezdem összekeverni, és jól kidagasztom. Fóliával és konyharuhával letakarva 1 órát kelni hagyom.
Alaposan belisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtom és meghajtom: egyszer fentről a harmadát, egyszer pedig lentről, majd forgatok rajta 90°-ot, újra kinyújtom és a hajtogatást még kétszer megismétlem, majd utoljára nagyjából 2-3 cm vastagra nyújtom csak ki. Elkeverem a tejet és a tojást, megkenem vele a tésztát, majd bevagdosom rácsosan a tetejét és szaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket és 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése