2020. május 5., kedd

"Fehér" szósz bármilyen tésztára

#24
Nagyon nagyon sok évvel ezelőtt, amikor egyik nyáron sokadfokú unokatestvéreinknél nyaraltunk Húgommal, ahol így összesen heten voltunk gyerekek, egyik nap ebédre spagetti tésztát főzött ki Nagynéném és kétféle szószt készített hozzá. Az egyik a klasszikus bolognai ragu volt, a másik pedig ez az általuk a családban fehér szósznak hívott mártás. Sose ettük még előtte, de annyira ízlett, hogy Édesanyám számára is megszereztük a receptet, és sokszor elkészítette nekünk. Évek óta nem ettem, de most, hogy minden nap főzök és igyekszem változatosan, a receptjeim lapozgatása közben rátaláltam erre az ételre, és gondoltam kipróbálom a gyerekekkel, akik nagyon gyorsan megették és azt mondták, hogy felkerül a kedvenc ételeik listájára. Azért ez elég jó dicséret, nem?

Hozzávalók:
20 dkg sonka és bacon szalonna vegyesen bármi varriálható, lényeg hogy valamilyen mennyiségben füstölt íz is legyen benne)
1 kisebb méretű cukkini
1 konzerv kukorica
2 dl tejszín
só, bors
2 gerezd áttört fokhagyma

Elkészítési idő: 20 perc


Ez a mennyiség elegendő volt 50 dkg tésztára nekünk.

A tésztát sós vízben a csomagoláson jelzett ideig főzöm, mely idő alatt maga a szósz is elkészíthető.
A sonkát és a bacont felcsíkozom. Kevés olajon megfuttatom a fokhagymát, amíg felszáll a finom illata, majd hozzáadom a húsokat és kissé lepirítom. Amikor már majdnem kész, beleszórom a felkockázott cukkinit és a kukoricát, felöntöm a tejszínnel, sózom, borsozom és egyet forralok rajta. A kifőtt tésztával tálalom és megszórom reszelt sajttal. 

Tipp: Egy szelet natúr csirkére halmozva, párolt rizzsel is el tudom képzelni ezt a szószt, és máris egy egészen más fogás kerekedik belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése