2020. május 22., péntek

Bodza üdítő ital

#29
Minden évben aktív nálunk a befőzési szezon, sokféle lekvárt készítünk és néhány éve a szörpökkel is próbálkozom. Készült az elmúlt években rendszeresen levendulaszörp, tavaly megpróbálkoztam az eperrel is, de idén mivel már van saját kertem, ahol biztonságban nevelgethetem fűszernövényeimet, sok tervem van. Szeretnék citromfű és menta szörpöt is készíteni, remélem sikerülni fog.
Hétvégén Öcsikémmel kimentünk Vérteskozmára, ami gyerekkorunk nyarainak helyszíne volt, mert nagyszüleinknek itt volt nyaralója, a falu végén, utána már csak a mező és az erdő következett. Mikor Férjem először járt itt, nem igazán értette, hogy egy kis falusi házban mi a csudát tudtunk hetekig, hónapokig csinálni egész nyáron, de ebben pont ez volt a nagyszerű. Itt valóban a kreativitásunkra volt bízva minden: a mezőn virágot szedtünk, amiből koszorút fontunk, bunkert építettünk, hol a kukoricásban, hol az erdőben, esténként az Unokabátyám által kitalált mini színdarabokat adtunk elő, nagyokat kirándultunk, gombát szedtünk. Volt a házhoz közel az erdei út mentén egy hatalmas fa, amit elneveztünk Öregfának, ahol mindenkinek megvolt a maga kis helye, ahova fel tudott mászni életkortól függően, és ezeket el is neveztük például bicikliülésnek, madárfészeknek és még sorolhatnám. Mikor hétvégén bodzát kerestünk, ez előtt a fa előtt álltunk meg, és én teljesen nosztalgikus hangulatba kerültem, felmásztam a fára, utána a séta során mezei virágcsokrot szedtünk és végül a keresett bodzát is megtaláltuk. Ez a kis 2 órás mini kirándulás maga volt a paradicsom, teljesen visszarepített gyerekkoromba.
A bodzával idén több tervem is volt és van is, mert még nem nyílt ki minden, így biztosan visszamegyünk még szedni. Főztem belőle szörpöt Marton Adri receptje alapján, de elsőként az Édesanyámtól tanult bodza üdítő italt csináltam meg, mely egyszerűen elkészíthető, nincs benne arányaiban sok cukor, és ha hűtőben tartjátok 4-5 napig tudjátok fogyasztani.

Hozzávalók:
5 liter víz
10 tenyérnyi méretű bodzavirág
2 bio citrom
20 dkg cukor
2 kk. citromsav


A bodzát kicsit lerázom, de semmiképpen sem mosom meg, mert akkor lejön róla a virágpor, ami az üdítő ízét adja. A vizet beleöntöm egy nagy fazékba, belerakom a virágokat és az előtte alaposan megmosott, felkarikázott citromot, letakarom egy konyharuhával és 24 órát állni hagyom.
A cukrot karamellizálom, hozzákanalazok egy keveset a leszűrt bodzás léből, megvárom amíg újra elolvad a cukor, majd hozzáöntöm a leszűrt léhez és a citromsavval együtt elkeverem. Üvegekbe töltöm és fogyasztásig hűtőben tárolom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése