#26
Jöjjön
egy újabb leves, ami már a nyárra hangol bennünket. Nekünk olyan
hatalmas szerencsénk van, hogy Férjem Nagypapájának kertjéből mindig
rengeteg meggyet tudunk szedni, így nekünk ilyenkor még mindig van bőven
meggyünk a fagyasztóban és lekvárunk is belőle a kamrában, de bízom
benne, hogy néhány év és elég lesz csak a saját kertünkbe lesétálni és a
meggytől roskadozó fánkról szedni hozzá a gyümölcsöt, amit aztán
feldogozhatok. Nyilván akkor se keseredjen el senki, ha nincs a
fagyasztóban meggye, nyilván akár bolti befőttből is el lehet készíteni
ezt a levest, csak akkor használjatok kevesebb cukrot.
Hozzávalók:
1 citrom
60 dkg meggy
1 dl almalé
1 tk. fahéj
4 szegfűszeg
1 tasak vaníliás vagy tejszínes pudingpor
2 dl tejszín
15 dkg cukor (befőtt esetén kevesebb)
Elkészítési idő: 30 perc + hűlési idő
A
meggyet előkészítem, amennyiben friss meggyel dolgozom azt kimagozom,
ha csak a fagyasztóból rántottam elő, akkor ezzel az idővel már
spóroltam magamnak korábban, ebben az esetben viszont azt érdemes már
előző este elővenni, hogy ki tudjon olvadni.
8
dl vizet felforralok a citrom levével és az almalével, majd hozzáadom a
gyümölcsöket, a citrom héját (ha bio citromot sikerült beszerezni és
nagyon alaposan megmostuk) és levét. Fűszerezem a fahéjjal, jöhet a
cukor, és egy teatojásban a szegfűszeg, hogy azt a végén könnyen ki
tudjátok emelni a levesből. Pár percig főzöm, de tényleg csak legfeljebb
5 percig, majd utána botmixerrel pürésítem attól függően, hogy mennyire
szeretnénk benne darabokat, én nagyjából a negyedét meg szoktam hagyni.
2,5 dl vízzel és a tejszínnel elkeverem a pudingport, majd vékony
sugárban a leveshez öntöm és egyet forralok rajta, majd hideg vízfürdőbe
állítom és ha már legalább langyos, akkor legkevesebb 3 órára hűtőbe
teszem. Ha akad a fagyasztóban vanília fagyi, egy gombóccal
díszíthetitek a tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése