2020. május 26., kedd

Körözött a saját ricottánkból

#31
Már korábban írtam, hogy Húgommal év elején sajtkészítő tanfolyamon jártunk, és azóta rendszeresen gyártjuk itthon a gomolya sajtot. Mivel az oltóanyag nem olyan nagyon hosszú élettartamú, és 10 liter tejhez mindössze 4 ml kell, hiába készítettünk már 5 kg sajtot, az üvegen meg se látszik, hogy fogyott volna belőle. Szóval alkotunk nagyjából kéthetente a család nagy örömére. 10 liter tejből viszont összesen csak 1 kg sajt lesz, így marad egy csomó savó, amit nem volt szívem kiönteni. A tanfolyamon kaptunk tippeket arra, hogyan lehetne ezt felhasználni, mint hogy turmixok alapja lehet, vagy az első 1-2 napon bármilyen ételbe bele lehet keverni, amibe tejszínt tennénk, de ezek nem nyerték el tetszésemet. Ezután javasolta egy ismerősünk, aki a tejet is segít beszerezni, hogy felforralva, citromsav hozzáadásával ricottát lehet készíteni belőle.

A 10 liter tejből nekünk nagyjából 6 liter tejsavó szokott maradni, a többi éjszaka csepeg le a sajtokról, de azt már nem szoktam begyűjteni. 98°-ra kell felmelegíteni a savót, majd lezárni, beletenni 8 gramm citromsavat, elkeverni és békén hagyni 10-20 percig, amíg kicsapja a savóból a ricottát. Egy szűrőbe textilpelenkát teszek, átszűröm rajta az egészet, majd egy fakanálra kötve egy éjszakát csepegni hagyom a kamrában, nálunk itt van nagyjából 15°. Ezután indulhat a házi körözött, amit természetesen bolti ricottából, vagy finom szemcsés tehéntúróból is elkészíthettek, nekünk régen ez a verzió működött.

Hozzávalók:
300 gramm ricotta
125 gramm juhtúró
85 gramm puha margarin
1 púpos ek. mustár
1 tk. só
2-3 tk. pirospaprika


Villával összedolgozom a ricottát és a juhtúrót, majd fakanálra váltok és ezzel keverem el benne a puha margarint és a mustárt. Jöhet a fűszerezés sóval, pirospaprikával, majd friss zöldségekkel és esetemben saját sütésű kovászos bagettel tálalom a villám reggelit vagy vacsorát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése