2016. február 21., vasárnap

Sós túrógombóc ropogós rozskenyér morzsával, fokhagymás tejföllel, kaporral és magvakkal 52/1.

Most se volt teljesen egy kategória a két étel, de az összehasonlítás könnyebb volt. ehhez a recepthez nagy reményeket fűztem, de már túl sok összetevője volt, így nem ez lett a kedvenc, na de erről majd később. Egy biztos, túrógombóc készítéséhez mindig dobozos túrót használjatok, a zacskós túl darabos és szétfő miatta a gombóc, legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

Hozzávalók:
1 kg túró
3-4 ek. búzadara
3 tojás
1 ek. cukor
10 dkg liszt
ropogós morzsához és tejfölhöz:
50 dkg rozskenyér
20 dkg vaj
50 dkg tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
4-5 ek. olívaolaj
só, bors
1 csokor kapor
10-20 g pirított mag vegyesen (napraforgó, tökmag)


A tojássárgákat habosra keverem a cukorral és a sóval, majd hozzáadom a túrót, a búzadarát és a habbá vert tojásfehérjét, majd 20 percig pihentetem a hűtőben. Tálalás előtt közvetlenül gombócokat formázok belőle, majd lisztbe forgatom és forró vízben megfőzöm amíg feljön a víz tetejére.
A kenyér héját levágom, rusztikus darabokra tépkedem a belsejét, majd habzó vajban ropogósra sütöm. Szűrőben és papírtörlőn leitatom a felesleges zsiradékot róla. A tejfölt sózom, borsozom, hozzáadom a reszelt fokhagymát, egy csurranásnyi olívaolajat és hűtöm tálalásig.
Egy mélytányérba kanalazok a tejfölből, ráhelyezem a gombócokat, megszórom a norzsával, a magvakkal és az aprított kaporral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése