2016. február 24., szerda

Egészben sült karaj zöld salátával és serpenyős sült krumplival

Már megosztottam veletek néhány Street Kitchen receptet, most megint következik majd néhány, mert a szombati műsorokban nagyon jók vannak. Ezek nem mindegyike gyors recept, de hétvégén, amikor Emmát van aki lefoglalja, akkor ilyenekre is jut időm még egy darabig, amíg nem születik meg a kistesója :)
Nagyon finom vasárnapi ebéd lett ebből, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma
1 nagyobb ág kakukkfű levelei
1 ág rozmaring
3 levél zsálya (nekem csak szárított volt)
1 nagy ek. dijoni mustár
2 ek. olaj
1 egész csontos karaj
1 ek. juharszirup
a körethez:
8 nagyobb szem krumpli
1-1 csokor petrezselyem, tárkony, snidling 
fél citrom leve
2 gerezd fokhagyma
néhány szardella (elhagyható)
só, bors
2 nagy ek. kefír
2 ek. majonéz
vegyes zöldsaláták (rukkola, madárbegy)
2-3 sárgarépa zöldséghámozóval vékony szeletekre vágva
néhány retek vékonyra szeletelve 


Egy mozsárban összezúzom a fokhagymát egy kevés sóval majd hozzáadom a zöldfűszereket, a mustárt és egy kevés olajat. A karajt sózom és borsozom és minden oldalát egy forró serpenyőben megpirítom, majd tepsibe fektetem és körbe megkenem a páccal. 170°-on 1 óráig sütöm.
A salátaöntethez egy késes aprítóba teszem a durvára vágott zöldfűszereket, belefacsarom fél citrom levét, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, a szardellát, sózom, borsozom és a kefirrel valamint a majonézzel összeturmixolom.
A héjában megfőtt krumplikat forró serpenyőbe dobom olívaolaj és vaj keverékére és lepirítom, majd kicsit összenyomom és tovább pirítom, majd megszórom nagy szemű sóval.
A karajt kiveszem a sütőből, megkenem a juharsziruppal és grillfokozaton további pár percig sütöm. 
A húst pihentetem, utána szeletelem. A salátához összekeverem a zöldeket, hozzáadom a répát és a retket, majd meglocsolom az öntettel, és a hús, valamint a krumpli mellé tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése