2020. december 29., kedd

Sajtkrémes blini füstölt lazaccal, feketeerdő sonkával és fürjtojással

Szenteste a hagyományos vacsora elé mindig szeretek valamilyen új előételt varázsolni az ünnepi asztalra. Idén annyi fix ötletem volt, hogy füstölt lazacot szeretnék használni, na de mire? Egyszer csak jött az ötlet, hogy készítek blinit, amivel már jó ideje szemeztem, de sose tudtam mit is tegyünk rá. A kertünkből még nyáron szedett és lefagyasztott snidlinggel és petrezselyemmel, valamint egyéb fűszerekkel ízesítettem egy natúr sajtkrémet és össze is állt az előétel, ami bekerül a repertoárba. 



Hozzávalók nagyjából 30 db blinihez:

blinikhez:

3 dl tej

csipetnyi cukor

22 g élesztő

200 g liszt

4 tojás

csipetnyi só 

feltéthez:

360 g natúr sajtkrém

1-1 kis csokor snidling és petrezselyem

1 tk. édes paprikapehely

bors

1 gerezd áttört fokhagyma

150 g füstölt lazac filé

150 g feketeerdő sonka

10 db fürjtojás

Elkészítési idő: 1,5-2 óra pihentetéssel


Meglangyosítom a tejet, belekeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és egy csipetnyi lisztet, majd lefedve hagyom felfutni. A maradék tejben elkeverem a tojássárgákat, a fehérjéket félre teszem, de nem teszem vissza a hűtőbe. A tojásos tejbe beleszitálom a lisztet, hozzákeverem a felfuttatott élesztőt, csomómentesre keverem és letakarva 1 órát pihentetem, közben elkészítem a sajtkrémet.

Egy tálba teszem a sajtkrémet, majd belekeverem a fűszereket: az aprított snidlinget és petrezselymet, az édes paprikapelyhet, a fokhagymát, sót és borsot és félreteszem a hűtőbe tálalásig. A fürjtojásokat megfőzöm: alaposan, de óvatosan megmosom őket, majd meleg vízbe teszem őket, amíg felforralom a sós vizet. Amikor gyöngyözik beleteszem a tojásokat 1,5 percre, majd utána egyből átszedem őket 1,5 percre hideg vízbe és már lehet is pucolni, majd mindegyiket 3 szeletbe vágom.

Amikor letelt a pihentetés, a sóval habbá verem a fehérjéket és óvatosan hozzáforgatom a tésztához, majd egy kicsit kiolajozott palacsintasütőben elkezdem kisütni a bliniket, melyhez mindig nagyjából fél merőkanálnyi adagokat teszek a palacsintasütőbe, egyszerre maximum hármat, és mindkét oldalukat 2-2 percig sütöm őket.

Minden blinit megkenek a sajtkrémmel, majd fele-fele arányban elosztom rajtuk a feketeerdő sonkát és a fürjtojás szeleteket, valamint a füstölt lazacot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése