2020. december 11., péntek

Grillezett lazac tejszínes citrom mártással és sült brokkolival

Ez a lazacos recept egy viszonylag hamar el-, illetve előkészíthető étel, akár Szenteste is megállja a helyét azoknál, akik a halas vonalat szeretnék képviselni, de nem ragaszkodnak a rántott halhoz. Az ajándékbontás után 20 percet kell csak foglalkozni vele, amíg a köret megsül a sütőben, a lazacot megsütjük serpenyőben és már kész is a finom fogás. 10 fős társaságnál nem javaslom, mert a lazac szeletben sütése azért eltart egy darabig, de 4-6 fő esetén még bőven meg tudjátok csinálni.

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg brokkoli
0,5 dl olívaolaj
só, bors
4 szelet lazac
chilipehely
a mártáshoz:
2,5 dl főzőtejszín
0,5 dl alaplé
0,5 dl frissen facsart citromlé

A brokkolit rózsáira szedem és mindegyiket félbevágom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket, sózom, borsozom, meglocsolom olívaolajjal és összeforgatom, majd úgy rendezem el őket, hogy a lapos oldaluk legyen lefelé, és 210°-on 20 percig sütöm.

Ez idő alatt elkészítem a mártást. Egy kis lábosban felteszem melegedni a tejszínt, a hideg alaplevet és összeforralom. Pár percig forralom, amíg picit besűrűsödik. Leveszem a tűzről, majd hozzáadom a citromlevet és kész is. A lazacfilét megsózom, a húsos oldalát meg is borsozom, majd bőrös oldalával lefelé 3 percig sütöm, utána megfordítom és addig sütöm, míg annyira átsül, amennyire szeretnétek. Én 5 percig sütöttem, ez már kellően átsült, de nem száraz állagot eredményezett. A citrommártással és a sült brokkolival tálalom, tetejét pedig megszórom a chilipehellyel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése