2020. december 16., szerda

Chilis-gyömbéres sütőtökpüré, kacsazsíron lepirított puliszkakorongokkal, ropogós bacon morzsával, gránátalmával és sült kacsamellel

Lehet sokáig tart végig olvasni a címet, de a munka ehhez képest sokkal kevesebb, higgyétek el. Kacsamellet készítettem már több alkalommal, de most kipróbáltam egy új köretkombinációt hozzá, ami, mivel többféle ízt és állagot is tartalmaz, szerintem a karácsonyi asztalon is abszolút megállja a helyét. Bizonyos elemeit előre el tudjátok készíteni, a kacsamellet viszont érdemes frissen sütni, de 20 perc alatt elkészül a már előkészített, beirdalt mell, így könnyen remekelhettek az ünnepi asztalnál.

Hozzávalók 4 főre: 

500 g megtisztított sütőtök

75 ml tejszín

1,5 kk. cayenne bors

1,5 kk. őrölt gyömbér

1,5 kk. só

75 g kukoricadara

5 dl víz

1 kk. só

2 kacsamell

1 gránátalma

4 szelet bacon

Elkészítési idő: 1,5 óra

Először a sütőtököt megmosom, feldarabolom és 180°-os sütőben 30-35 perc alatt megsütöm. Amikor kicsit kihűlt, a megsült tököt kikanalazom a héjából, majd a tejszínnel együtt botmixerrel pürésítem és egy szitán átszűröm. Fűszerezem és felforralom, majd tálalásig félre teszem. A puliszkához a vizet felforralom a sóval, majd amikor már forr, beleszórom a kukoricadarát és nagyjából 10 percig forralom, amíg besűrűsödik. Egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntöm a kész puliszkát, ebben hagyom kihűlni, hogy utána pogácsaszaggatóval ki tudjam szúrni az összesen 12 darab kör alakú formát. A bacon szeleteket serpenyőben ropogósra pirítom, amit utána összemorzsolok, és ezt is félreteszem tálalásig.

Ezután következik a kacsamellek sütése, melyhez a sütőt 120°-ra melegítem elő. Alaposan elő kell készíteni a húsokat: formázni, beirdalni, majd a bőrös felét csak sózom, a húsos felét sózom és borsozom is, majd hideg serpenyőben, bőrös oldalukkal lefelé sütni kezdem. Érdemes olyan fém nyelű serpenyőt használni, amit a sütőbe is be lehet tenni, így nem kell több edényt használni. A bőrös oldalán, hideg serpenyőben, közepes lángon, nagyjából 6 percig sütöm a melleket, majd egy csipesszel vagy lapáttal (semmiképpen sem szabad villával beleszúrni) megfordítom. A húsos oldalukat már csak legfeljebb 1 percig sütöm és utána mehet is a sütőbe 8-10 percre 120°-on, attól függően, ki mennyire szereti átsülten. Nagyon fontos a pihentetés is, így amikor kiveszem a sütőből, legalább 5-10 percig egy deszkán hagyom és csak ezután szeletelem fel. A kisült kacsazsírban gyorsan lepirítom a kiszúrt puliszkakorongokat, a gránátalmát pedig megpucolom. Ehhez a feladathoz mindenképp érdemes kötényt felvenni, majd félbevágni a gránátalmát és egy magasabb falú edénybe "kifordítani" belőle a magokat.

A tányérokra először a sütőtökpürét tálalom, középre helyezem a puliszka korongokat, majd ráfektetem a kacsamell szeleteket, megszórom a bacon morzsával, valamint a gránátalma magokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése