2020. december 8., kedd

Fűszeres narancslikőr

Ezennel megnyitom a karácsonyi receptek sorát az oldalamon, melyek között találtok majd levest, főételt, süteményt, és gasztroajándékot is, na de nézzük sorjában. 

Narancslikőrt évek óta készítünk Férjemmel karácsonyra a barátoknak és a családtagoknak. Az az élmény, amikor a karácsonyfa alatt saját készítésű ajándékot is átadhatok, számomra felbecsülhetetlen élmény, és épp ezért mindig próbálok kitalálni valami újat is. Idén úgy gondoltam, hogy bátrabb leszek a fűszerezésben, és aki eddig kóstolta azt mondta, jól tettem, próbáljátok ki Ti is. 

Hozzávalók ~1,5 liter kész likőrhöz:

2,5 dl víz

2,5 dl száraz fehérbor

40 dkg cukor

1 kg narancs

7,5 dl vodka

½ teáskanál őrölt fahéj

½ teáskanál őrölt szegfűszeg

½ teáskanál őrölt ánizs

 

A cukorból, a vízből és a borból szirupot főzök, ami forrástól számított nagyjából 5 percig tart. Amikor elkészül, félreteszem és megvárom, míg langyosra hűl. A narancsokat alaposan megmosom, majd héjukat lereszelem, levüket kifacsarom, ami nagyjából 6 dl lesz. A langyos sziruphoz adom a reszelt narancshéjat és a fűszereket, majd felöntöm a kifacsart narancslével és a vodkával. Egy konyharuhával lefedem a lábost, és 2 napig állni hagyom, hogy összeérjenek az ízek, majd egy szűrőn átszűröm az egészet.

Az üvegeket átöblítem, sütőben csírátlanítom őket, majd egy gézlapon átszűrve beleöntöm a likőrt. 

 

Tipp: Hűtőben szükséges tárolni, ahol 2 hónapig is eláll, viszont ez idő alatt a fűszerek le fognak süllyedni az aljára, így érdemes minden alkalommal kicsit felrázni. 

 

A receptet megtaláljátok a decemberi Kifőztük magazinban is.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése