Abban a szerencsés helyzetben vagyok, ahogyan már sokszor említettem itt a blogon is, hogy Édesanyám és mindkét Nagymamám is nagyon finoman és jól sütött, főzött, Nagyikám a mai napig, de ő sokszor bánkódik, hogy míg Nagymamámtól van pár jellegzetes étel, amit megtanultam, és ez az ő specialitása volt, addig neki nincs ilyene, de most itt az ékes bizonyíték rá, hogy van. A bejglit minden évben ő sütötte és jó ideig nem csak karácsonykor, hanem húsvétkor is. Amíg kisgyerekként a közös titkos ajándékkészítés volt a mi közös karácsony előtti programunk testvéreimmel és Vele, addig gimnazista koromban már felmentem hozzá a karácsony előtti napokban és a bejgli sütése lett ez a közös hagyomány. A töltelékeket általában már előző nap Ő elkészítette, a tésztát és a töltést, sütést viszont már együtt csináltuk, Nagypapám be-be nézett hozzánk a konyhába és mindig csak annyit mondott: Tudjátok az arányt: sok töltelék, kevés tészta. Ezeket a pillanatokat megőrzöm és viszem magammal, és remélem nemsokára kislányommal is eljön az az idő, amikor már a bejgliben is segíteni fog, és majd az unokáimnak én is így adhatom át ezeket a recepteket és hagyományokat, ahogyan én tanultam.
Idén a hagyományos töltelékeket kicsit megvariáltam: mákos-aszalt szilvás, narancslikőrös-diós és narancsos-gesztenyés bejgliket sütöttem.
Hozzávalók 4 rúdhoz:65 dkg liszt
20 dkg puha margarin
9 dkg zsír
7 dkg porcukor
7 g só
2 tojássárgája
2 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 rúd mákos-szilvás töltelékhez:
15 dkg víz
10 dkg cukor
15 dkg darált mák
2,5 dkg zsemlemorzsa
fél BIO citrom reszelt héja
4 ek. aszalt szilva (kb. 5 dkg)
1 rúd mákos-mazsolás töltelékhez:
15 dkg víz
10 dkg cukor
15 dkg darált mák
2,5 dkg zsemlemorzsa
fél BIO citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
1 rúd diós-narancsos töltelékhez:
15 dkg víz
10 dkg cukor
15 dkg darált dió
2,5 dkg zsemlemorzsa
fél kezeletlen narancs reszelt héja
1 ek. narancslikőr
6,5 dkg mazsola
1 rúd gesztenyés-narancsos töltelékhez:
25 dkg gesztenyemassza
2 ek. narancslikőr
fél kezeletlen narancs reszelt héja
4 ek. kandírozott narancs (kb. 5 dkg)
a kenéshez:
1 tojásfehérje
2 tojássárgája
Elkészítési idő: 2,5 óra
Sütési hőfok: 180°
A hozzávalókat egy tálba öntöm, majd alaposan kidagasztom a tésztát, és ami nagyon fontos, hogy az élesztőt véletlenül se futassuk fel, mert a bejgli tésztájának egyik titka, hogy ne keljen túl. Amennyiben túl ragacsosnak érzem a tésztát, még adok hozzá egy kevés lisztet, mert ezt ebben a szakaszban kell jól beállítani, ugyanis, ha azt szeretnénk, hogy a bejglink tésztája fényes legyen, akkor a nyújtás és formázás során nem szabad lisztezett felületen dolgozni vele. A kész tésztát a tállal együtt a hűtőbe teszem 30 percre, ami alatt elkészítem a töltelékeket.
A diós és a mákos töltelékekhez a vízből és a cukorból szirupot főzök. A mákos töltelékekhez összekeverem a mákot, a morzsát és a citrom héját, majd leöntöm a sziruppal és hagyom kihűlni. A diós töltelékhez a diót vegyítem össze a narancshéjjal, és a morzsával, beleöntöm a narancslikőrt, majd felöntöm a sziruppal és szintén hűlni hagyom. Az utolsó töltelékhez a gesztenyemasszát villával összetöröm, majd lazítom a narancslikőrrel és hozzáadom a narancs héját.
Amikor a tésztát kiveszem a hűtőből 4 egyenlő részre osztom, majd egyenként nagyjából 25*30 cm-es téglalapokra nyújtom őket. A töltelékeket egyenletesen eloszlatom a tésztalapokon úgy, hogy a szélén nagyjából egy 2 centiméteres sáv üresen maradjon, ahol majd be lehet hajtani. Az egyik mákos tölteléket megszórom az aprított aszalt szilvával, a másikat mazsolával, ahogyan a diósat is, a gesztenyéset pedig a narancshéjjal, és mindegyiket szorosan feltekerem, a végüket benyomkodom majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket, figyelve arra, hogy a hajtás alulra kerüljön.
A rudakat egymástól nagyjából 2-3 centiméter távolságra fektetem és egy hurkapálcával mindegyiket 4-5 helyen megszurkálom úgy, hogy egészen az aljáig átszúrjam őket. Megkenem őket tojássárgájával, majd hűtőben 30 percig pihentetem. Ezek után az enyhén felvert tojásfehérjével is megkenem őket, majd megvárom a pulton míg ez a réteg is megszárad rajta (ez nagyjából szintén 30 perc), ezzel érhető el, hogy sütéskor szép márványos legyen a bejgli felülete. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm, majd mielőtt felvágom őket hagyom teljesen kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése