Hoztam nektek még egy főétel ötletet az ünnepi asztalra, és igazából ez is egy gyorsan elkészíthető fogás, szintén elő lehet készíteni és elegendő "csak" a sütést frissen megcsinálni. Sokszor készítettünk már baconbe tekert szűzérmét, de mindig szükség volt mellé valamilyen mártásra, mert elég száraz hús volt magában. Itt viszont a vaj, a bor és belülről az Unicum szilvába áztatott aszalt szilva nagyon omlóssá tette ezt a fogást is.
Hozzávalók 4 személyre:
1 sertésszűzérme (kb. 50 dkg)
20 dkg szeletelt bacon szalonna
10 dkg aszalt szilva
50 ml Unicum szilva
10 dkg vaj
1,5 dl félszáraz fehérbor
a burgonyapüréhez:
4-6 közepes fej burgonya
70 gramm vaj
1,5 dl tej
1 kis ág rozmaring
só
Elkészítési idő: 20+20 perc
Sütési hőfok: 220°
Az aszalt szilvákat egy tálba teszem és nyakon öntöm az Unicum szilvával, majd kicsit állni hagyom. A burgonyákat megpucolom és sós vízben felteszem főni, melybe a rozmaring ágat is belehelyezem.
A sertésszüzet megtisztítom, majd egy vékony pengéjű éles késsel a vastagabb végénél bemetszem egészen a végéig, de ügyelek rá, hogy ne szakítsam át sehol a húst, csak egy "zsebet" készítsek rá. Egy fakanál végének segítségével a mélyedésbe töltöm az aszalt szilvákat, a maradékot félre teszem a sütéshez. Egy deszkára helyezem a bacon szeleteket úgy, hogy nagyjából fél centi szélességben fedjék is egymást, majd ráfektetem a megtöltött sertésszüzet és szorosan rátekerem őket. Egy olyan serpenyőbe helyezem a kész húst, ami betehető a sütőbe is, a maradék szilvákat mellé rakom, felöntöm a borral, a hús tetejére pedig ráhelyezem a felkockázott vajat, majd előmelegített sütőben 20 percig sütöm.
A burgonyát leszűröm, áttöröm, hozzáadom a vajat és a tejet, ízlés szerint még sózom és a lepirult sertésszűz mellé tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése