2020. december 21., hétfő

Aszalt szilvával töltött sertésszűz baconbe tekerve, rozmaringos bugonyapürével

Hoztam nektek még egy főétel ötletet az ünnepi asztalra, és igazából ez is egy gyorsan elkészíthető fogás, szintén elő lehet készíteni és elegendő "csak" a sütést frissen megcsinálni. Sokszor készítettünk már baconbe tekert szűzérmét, de mindig szükség volt mellé valamilyen mártásra, mert elég száraz hús volt magában. Itt viszont a vaj, a bor és belülről az Unicum szilvába áztatott aszalt szilva nagyon omlóssá tette ezt a fogást is.

 

Hozzávalók 4 személyre:

1 sertésszűzérme (kb. 50 dkg)

20 dkg szeletelt bacon szalonna

10 dkg aszalt szilva

50 ml Unicum szilva

10 dkg vaj

1,5 dl félszáraz fehérbor

a burgonyapüréhez:

4-6 közepes fej burgonya

70 gramm vaj

1,5 dl tej 

1 kis ág rozmaring

Elkészítési idő: 20+20 perc

Sütési hőfok: 220°



Az aszalt szilvákat egy tálba teszem és nyakon öntöm az Unicum szilvával, majd kicsit állni hagyom. A burgonyákat megpucolom és sós vízben felteszem főni, melybe a rozmaring ágat is belehelyezem.

A sertésszüzet megtisztítom, majd egy vékony pengéjű éles késsel a vastagabb végénél bemetszem egészen a végéig, de ügyelek rá, hogy ne szakítsam át sehol a húst, csak egy "zsebet" készítsek rá. Egy fakanál végének segítségével a mélyedésbe töltöm az aszalt szilvákat, a maradékot félre teszem a sütéshez. Egy deszkára helyezem a bacon szeleteket úgy, hogy nagyjából fél centi szélességben fedjék is egymást, majd ráfektetem a megtöltött sertésszüzet és szorosan rátekerem őket. Egy olyan serpenyőbe helyezem a kész húst, ami betehető a sütőbe is, a maradék szilvákat mellé rakom, felöntöm a borral, a hús tetejére pedig ráhelyezem a felkockázott vajat, majd előmelegített sütőben 20 percig sütöm.

A burgonyát leszűröm, áttöröm, hozzáadom a vajat és a tejet, ízlés szerint még sózom és a lepirult sertésszűz mellé tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése