2020. december 18., péntek

Fatörzs torta

Évek óta szerettem volna kipróbálni a karácsonyi fatörzs tortát, de Sógornőm ennek a specialistája, így ebbe nem avatkoztam bele, de idén ez a torta már októberben készült, hogy nektek decemberben ajánlani tudjam :) A klasszikus forma helyett én egy másik családi torta formáját vettem alapul, így a végeredmény nem egy fekvő fatörzsre, hanem egy álló farönkre hasonlít, ami így szerintem igazán különleges, és az összeállítás nem sokkal bonyolultabb.

Hozzávalók:

a krémhez:

3 dl tej

10 dkg cukor

25 g étkezési keményítő

25 dkg margarin

20 dkg porcukor

5 dkg kakaó

a tésztához:

5 tojás

csipetnyi só

8 dkg cukor

10 dkg liszt

5 dkg őrölt mandula

½ csomag sütőpor (6 g)

az összeállításhoz:

9 teáskanál csipkebogyó-, vagy bármilyen más savanykás lekvár

10 dkg étcsokoládé

 


Egy kevés tejjel elkeverem a keményítőt, majd a maradékot felforralom. Amikor már majdnem forr, hozzáadom a cukrot és a tejjel elkevert keményítőt, majd nagyjából 1-2 perc alatt besűrítem a krémet, félreteszem és hagyom kihűlni. A puha margarint felhabosítom a porcukorral, hozzákeverem a kakaót, majd kis adagokban a kihűlt krémet és felhasználásig hűtőbe teszem.

A tésztához a tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket a sóval kemény habbá verem, hozzáadom a cukrot, majd egyenként belekeverem a sárgájákat. Ezután spatulára váltok, majd óvatosan beleforgatom a sütőporral és őrölt mandulával elkevert lisztet. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítom a tésztát, majd előmelegített, légkeveréses, 200 fokos sütőben 10 perc alatt megsütöm. Amikor kiveszem a sütőből ráborítom egy másik sütőpapírra és a rövidebb oldalánál fogva a papírral együtt feltekerem, hogy így tudjon kihűlni. Ezután a két szélét levágom, hogy szép egyenes legyen, majd elharmadolom és kitekerem a csíkokat. 

Minden tésztacsíkot megkenek vékonyan 3-3 teáskanál lekvárral és a krémmel, de vigyázok, hogy ebből maradjon a tészta bevonásához is. Fektetve feltekerem a lapokat egymás után, majd felállítom a tortát és a maradék krémmel bevonom az oldalát és a tetejét is.

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztom, majd egy sütőpapírra öntöm, ahol egyenletesen elterítem és megvárom, míg teljesen megszilárdul. Ezután óvatosan „kéregszerűen” feltördelem és a torta oldalára illesztem. 

A recept megjelent a decemberi Kifőztük magazinban


2 megjegyzés:

  1. Csudaszép a torta! Azt szeretném kérdezni: azt írod, elharmadolod a lapot és feltekered. Egymásra teszed a rönköket, vagy ez gyakorlatilag 3 kisebb torta lesz?
    Köszönöm, ha válaszolsz! :)

    VálaszTörlés
  2. Elnézést csak most láttam ezt a kérdést, remélem aktuális még, legközelebb írj nyugodtan Facebookon vagy Instagramon :)
    A lapok feltekerését úgy értettem hogy egymást követve, tehàt ebből egy torta lesz. Amint véget ér az egyik csík egyből teszed utána a következőt. Remélem így érthető, jó munkát és jó étvágyat hozzá 🥰

    VálaszTörlés