2020. december 19., szombat

Lazac wellington

Szenteste mióta Feleség vagyok minden évben a Férjem által hozott hagyományos vacsorát készítjük el, ami rántott hal, hagymás tört krumplival és burgonyasalátával, de minden évben azért igyekszem valami kis újdonságot belecsempészni a menübe mind az előétel, mind a főétel vonatkozásában. Ez a lazac wellington pont egy ilyen verzió a főételre, és ami ebben is a jó hír, hogy egészen a sütésig már délután elő lehet készíteni az egészet, így az ajándékbontás során elegendő csak bekapcsolni a sütőt és megvárni míg megsül a hal.
 

Hozzávalók 2 személyre:

1 csomag készre nyújtott leveles tészta (27,5 dkg)

30 dkg lazacfilé

15 dkg leveles spenót

frissen őrölt fekete bors

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál natúr sajtkrém

1 tojás

1 ek. méz

1 ek. olaj

1/2 tk. Cayenne-bors

1/2 tk. őrölt gyömbér

 

Elkészítési idő: 30+30 perc

Sütési hőfok: 180° 

 

A pác összetevőit egy villával elkeverem, majd a lebőrözött lazacot egy ecsettel mindkét oldalán alaposan bekenegetem és 15 percig szobahőmérsékleten állni hagyom.  Felhevítek egy serpenyőt, amiben megdinsztelem az áttört fokhagymákat, majd rádobom a spenótleveleket, igény szerint sózom és borsozom. Amikor összeestek a levelek félrehúzom, és ha már egy picit kihűlt, belekeverem a sajtkrémet. A leveles tésztát kitekerem, majd a spenótos töltelék felét ráhalmozom, erre fektetem a lazacot, amit bevonok a maradék töltelékkel és ráhajtom a tésztát. Villával körbenyomkodom, majd a kimaradt tésztából kiszúrt tésztadarabbal díszítem, és az egészet lekenem a kissé felvert tojással. Légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.

Tipp: amennyiben több személyre szeretnétek elkészíteni ezt az ételt, és sikerül egy nagyobb egész darab lazacot beszereznetek, akkor érdemes egy leveles tészta lapra fektetni a halat a spenótos töltelékkel együtt, majd erre kell ráhelyezni egy másik leveles tésztát, és körben összenyomkodva összeilleszteni őket. A sütési idő így pár perccel több lehet, a lényeg, hogy a tészta kívül legyen szép aranysárga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése