2014. október 21., kedd

Boros szilvaleves fahéjas kaláccsal

A hétvégi menü levesét mutatom most. Már ettem anyósomnál szilvalevest, az övé sűrűbb volt, és túrógombóccal kínálta, ez jobban hasonlít ízvilágában férjem szerint a szilvalekvárra, döntsétek el szerintetek milyen, nekem ízlett. Figyelem!: előző este el kell készíteni.

Hozzávalók:
4 dl vörösbor
1 liter víz
10 szem szegfűszeg
2 szem bor
2 rúd fahéj
30 dkg magozott szilva
20 dkg aszalt szilva
12 dkg cukor
2 dl főzőtejszín
fél kk. fahéj
fél ek. vaj
4 szelet kalács


A bort a vízzel és a fűszerekkel 10 percig főzöm, majd eltávolítom belőle a fűszereket. (Tipp: ha teatojásba tesszük a fűszereket, akkor ezt csak ki kell emelni, nem kell az egész levest átszűrni). Hozzáadom a szilvákat (frisset és aszaltat egyaránt) és a cukrot, majd további 30 percig főzöm. Összeturmixolom, hozzáadom a tejszínt, még egyszer felforralom, majd egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Tálalás előtt a kalácsok mindkét oldalát megkenem a fahéjjal elkevert vajjal, és forró serpenyőben mindkét felét megpirítom.

2 megjegyzés:

  1. Szia Zsófi, nekem is nagyon ízlett, és a fahéjtól (a turmixolásig benne főztem a fahéjrudat) nekem olyan karácsonyi feelingje lett:-) Kicsit több szilvát raktam bele így jó sűrű lett, ill. lehet, h a cukor mennyiségét csökkentem legközelebb. Üdv Ildi

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy ízlett, a variálás megengedett :)

    VálaszTörlés