2014. október 5., vasárnap

Szőlőtorta túrótöltelékkel

Elkezdődött a szüretidőszak, így sok a szőlő. Szerintem ezt a gyümölcsöt csak ilyenkor szabad süteményekbe használni, mert az év többi időszakában kapható szőlőknek nincsen ízük és így a süteménynek se lesz. Ez a recept már szeptember eleje óta szemezett velem a konyhában, mert a naptárban ez az ehavi sütemény, így még így gyorsan szeptemberben, mielőtt lapozni kellene gondoltam elkészítem :)

Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg margarin
16 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
16 dkg liszt
1 tk. sütőpor
a töltelékhez:
25 dkg túró
25 dkg joghurt
9 dkg cukor
6 dkg keményítő (ha nincs elegendő, akkor vaníliás pudinggal pótolható)
2 tojás
a díszítéshez:
35 dkg szőlő



A tortaformát kivajazom és a sütőt 150-170°-ra előmelegítem.
A tésztához robotgéppel elkeverem a margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, majd hozzáadom a tojást, és a sütőporos lisztet. A masszát a tortaforma aljába simítom, majd elkezdem a krémet. A túrót, a joghurtot, a cukrot, a keményítőt és a tojások sárgáját összekeverem, majd a kemény habbá vert fehérjéket óvatosan beleforgatom és egyenletesen a tésztára simítom. A szőlőt megmosom, leszemezem, a szemeket félbe vágom és a torta tetejére helyezem. A süteményt a sütő alsó felébe helyezem, majd kb. 40-50 perc alatt megsütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése