2015. október 1., csütörtök

Töltött karalábé pikáns, tejszínes kapormártással 29/1.

Nem rajongunk nagyon a karalábéért, de ugye mindent el kell készítenem. Az időhiányom miatt ezt a receptet Ti valószínűleg már csak jövőre tudjátok kipróbálni, de még talán lesz olyan szerencsés, akinek idén is sikerült finom karalábét beszereznie. 

Hozzávalók:
20 dkg darált hús
10 dkg cottage cheese
3-4 dkg gouda sajt
6-7 csiperkegomba
4 zsenge karalábé
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 zsemle
2 dl tej
1 köteg petrezselyem
2 tojássárgája
2 dl víz
8-10 dkg vaj
1 ek. cukor
só, bors
kapormártáshoz: 
1,5 fej hagyma
4 karalábé kivájt belseje és héja
2 gerezd fokhagyma
1 köteg petrezselyem szára
4-5 dkg vaj
2 ek. liszt
1-2 dl főzőtejszín
5-6 dl víz
1 ek. 10%-os ecet
2 köteg kapor
só, cukor 


A karalábé tetejét levágom, meghámozom őket és a belsejét kivájom, de nem dobom ki, mert ebből főzök majd alaplevet. 
A vízhez adom a vaj 80%-át, sózom, cukrozom és 20 perc alatt puhára főzöm benne a karalábékat és a tetejüket. 
A vajon megpárolom a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadom a húst, a felaprított gombát és megpirítom. Ha már lepirult, akkor belekeverem a korábban tejbe áztatott zsemlét és sózom, borsozom. Leveszem a tűzről, hozzáadom a tojássárgáját, a reszelt sajtot, a cottage cheese-t és a petrezselymet. A megpuhult karalábékba töltöm a tölteléket, köré öntöm a karalábé főzőlevét és 200°-os sütőbe teszem 10 percre. 
A mártáshoz megfőzöm az alaplevet a karalábék belsejéből, héjából, egy cikkekre vágott hagymából, fokhagymából, a petrezselyem szárból és annyi vízből, amennyi ellepi. Felforralom és tűzről levéve 20 percig állni hagyom. Kevés vajon megpirítok egy fél, apróra vágott hagymát, majd megszórom 1-2 ek. liszttel és lepirítom. Rászűröm az alaplevet és addig forralom, amíg besűrűsödik, majd sózom, cukrozom és kevés ecettel savanyítom. Hozzáadom a tejszínt és a frissen vágott kaprot. Egy tányérba szedek a mártásból, majd belehelyezem a karalábét, ráhelyezem a tetejét és azonnal fogyasztom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése