2015. október 4., vasárnap

Lágy tejbegríz félig sült és friss eperraguval, amarettós keksszel és fahéjjal 31/1.

Végre újra desszert, mintha meghallgattak volna, hogy ne csak főételek legyenek, bár most meg ami eddig nagyon jó volt, hogy mindig volt 2 fix ételem a hétre, amit megcsinálok, és így már csak ötön kellett gondolkodnom, az elveszik, mert vannak ételek amit csak desszertnek, uzsonnának vagy vacsorának tudok elkészíteni. Tudom, ne panaszkodjak, csak főzzek :)
Szerintem ezt a desszertet esetleg meg lehet próbálni mélyhűtött eperrel, vagy várjátok meg a jövő nyarat vele, megéri ;)

Hozzávalók:
6 dl tej
2,5 dl habtejszín
7 dkg búzadara
5 ek. barnacukor
7 dkg vaj
egy vanília rúd belseje
fahéj
eperraguhoz:
60 dkg eper
5-6 ek. barnacukor
1 ek. balzsamecet
kekszhez:
4 cl amaretto likőr
3 ek. cukor
3 ek. víz
8 keksz


A tejhez adom a cukrot, a sót a vaníliát és felforralom. Apránként belekeverem a búzadarát és folyamatosan keverve 5-6 percig főzöm. Leveszem a tűzről, hozzáadom a vajat és hideg vízbe állítva lehűtöm. Felverem a tejszínt, majd lazán beledolgozom a tejbegrízbe.
A cukrot és a vizet felforralom, felére sűrítem és amikor kissé lehűlt hozzáadom az amarettot. A kekszet összetöröm és meglocsolom a sziruppal, de nem áztatom el.
Az epreket feldarabolom, megszórom barnacukorral és rácsurgatom az ecetet, összeforgatom, majd a felét 130°-on 30 percig sütöm. Amikor kész belekeverem a friss epret és a maradék amarettos sziruppal meglocsolom.
Egy pohár aljába kanalazok a tejbegrízből, rá az eperragu, újabb réteg gríz, majd megint eper, végül gríz. A tetejét megszórom a keksszel és megszórom egy kevés fahéjjal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése