2020. június 16., kedd

Isteni pizza

... amivel kevés a munka, csak légy türelmes.
Nálunk már jó pár éve e szerint a recept szerint készül itthon a pizza. Nem kell hozzá semmi extra hozzávaló, nagyon vékonyra ki lehet nyújtani a tésztát, feltétnek pedig mindenki azt tesz rá, amit kíván. Hétvégén ezt készítettem ebédre egy paradicsomleves után, a gyerekek kedvéért a menzás verzióban, de ha abból is a fűszeres olaszos lett volna, akkor valódi olasz lakománk lett volna. Kislányunk meg is jegyezte: Anyuci, de hiszen ebédre sose eszünk pizzát, pedig milyen jó! - azt hiszem örülnének, ha gyakrabban lepném meg ezzel őket.

Hozzávalók a képen látható egy nagyobb és egy normál méretű pizzához:
50 dkg liszt
3 dl víz
20 g só
30 g élesztő

Elkészítési idő: 3 óra
Sütési hőfok: 220°


A lisztet átszitálom, hozzákeverem a sót, majd a közepébe mélyedést csinálok, ide öntöm a vizet, belemorzsolom az élesztőt és indulhat is a dagasztás, és amikor már szép gombóccá összeállt, letakarva 2 órán át szükséges keleszteni.
Mikor megkelt kettészedem a tésztát a tepsi méreteitől függően, olajos kézzel kinyújtom, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, és kört formázok belőle és további 15 percig kelesztem. Megkenem a szósszal, ráhelyezem a feltétet és előmelegített sütőben 15 percig sütöm.

Paradicsomszósz:
1 hámozott konzerv paradicsom, 1 kis konzerv paradicsompüré, 1 tk. oregánó, 1 tk. bazsalikom, só, bors
Ezt összemelegítettem, majd botmixerrel pürésítettem, de hagytam benne paradicsom darabokat is.

A kisebbik pizzára rákentem a szósz felét, rátépkedtem 1 golyó mozzarellát (nemrég hallottam, hogy a sajtot kell alulra tenni, hogy a többi feltét is sülni tudjon, ne a sajt alatt párolódjon), majd jöhetett rá a felszeletelt paradicsom és bazsalikomlevelek, de sütés után frisseket is helyeztem rá.
A másik pizzára került a szósz másik fele, tépkedtem rá szintén 1 golyó mozzarellát, csirkemell- és feketeerdő sonkát, majd kihagytam egy kisebb helyet, ahova ütöttem egy tojást, amikor már a sütési idő fele lejárt. Mindenki tojásosat akart enni, így legközelebb többet is ütök majd rá azt hiszem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése