Vége
az eperszezonnak, és már itt is van a meggy. Piacon még inkább a
cseresznye kapható, de Férjem Nagypapájánál a meggy mindig hamarabb érik
a balatoni kertben, így nálunk tényleg az epret egyből ez a gyümölcs
követi. 5 kilóból lekvárt főztünk, sokat le is fagyasztottunk, szörpöt
is készítettem, de elkészült ez a pite is, amit minden évben megsütök
ilyenkor.
Idén
gondoltam piteformában sütöm a tepsi helyett és mivel a gyerekek sajnos
még előszeretettel válogatják ki a gyümölcsöt a sütiből, nem akartam,
hogy lecsússzon az aljára a meggy, így a tojásfehérjét nem vertem fel
külön, ahogyan az eredeti recept írta. Ha lágyabb tésztát szeretnétek,
akkor mindenképpen tegyetek így, mert az enyém masszívabb lett, de nekem
pont ez volt a célom, reggelire, uzsonnára, ebéd utáni nasiként is
megállta a helyét.
Hozzávalók:
75 dkg cseresznye és meggy vegyesen (de lehet külön is, én most csak meggyet használtam)
15 dkg margarin
20 dkg cukor (fele lehet porcukor is)
1 vaníliás cukor
1 bio citrom reszelt héja
1 csipet só
6 tojás
45 dkg liszt
120 ml tej
1 sütőpor
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési hőfok: 180°
A gyümölcsöt megmosom, letisztítom és kimagozom. A sütőt előmelegítem, a
piteformát kibélelem sütőpapírral. A puha margarint habosra verem a
cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a sóval.
Egyenként hozzáadom a tojásokat, majd szép lassan csurgatva a tejet,
hogy ne csapjon ki az edényből, majd a sütőporral elkevert lisztet is
evőkanalanként a tésztába keverem.
A masszát belesimítom a formába, egyenletesen elszórom rajta a
gyümölcsöt és 45-50 percig sütöm, majd tűpróbával ellenőrzöm, hogy
kellően átsült e közepe is, és teljesen hagyom a formában kihűlni.
Tipp:
Amennyiben lágyabb tésztát szeretnétek, válasszátok szét a tojásokat, a
sárgáját adagoljátok egyesével a kihabosított margarinhoz, amihez csak a
cukor felét adjátok. A fehérjéket verjétek fel külön kemény habbá,
ehhez jöjjön a cukor másik fele, és a végén a liszttel váltakozva
adjátok a tésztához. Ebben az esetben a meggy le fog süllyedni, és a
szeletekben mindenhol meg fogjátok találni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése