2020. június 6., szombat

Eperlekvár és szörp

... mert Borbás Marcsi szerint ezt csak egyszerre lehet, és milyen igaza van. Korábban nem gondoltam volna, hogy pillanatok alatt, főzés nélkül tudok finom házi szörpöt varázsolni a családnak mindössze annyival, hogy fél órával többet dolgozom az eperrel lekvárfőzés előtt, de már tavaly is kipróbáltam, és működik, méghozzá nagyon jól.
Mert a szörp, csak a cukrozott és lecsepegtetett gyümölcs levéből készül, és így kevesebb cukor kell a lekvárba is, hiszen nem kell egy csomó levet megzselésítsen. Egy szó mint száz, én eperlekvárt már csak így készítek, és ehhez jó a kicsit már "szottyos" eper is, annak még több finom édes leve van.

Hozzávalók:
3 kg tisztított eper
lekvárhoz:
50 dkg cukor
1 csomag dzsemfix
1 citrom leve
szörphöz:
30 dkg cukor
3 citrom leve
fél kk. nátrium-benzoát

Az epret megmosom, megtisztítom és igény szerint feldarabolom, majd nagyjából két maréknyi cukrot "belemasszírozok" és állni hagyom 30 percet. Leszűröm egy külön edénybe a levet, egy másikba pedig az epret, de azért maradjon azon is lé, és innen válik ketté a szörp és lekvárkészítési folyamat.

Szörp:
A lecsepegett gyümölcsléhez, ami nekem 6 dl lett, hozzáadok 30 dkg cukrot, amit jól elkeverek, hogy teljesen feloldódjon, majd jöhet bele 3 citrom kifacsart leve és mivel ezt a szörpöt nem kell főzni, mely által megmarad a gyümölcs vitamin tartalma és gyönyörű színe, így egy pici nátrium-benzoátot bele kell keverni a tartósság miatt. Ezután lehet üvegezni, majd 1:8 hígítási aránnyal fogyaszthatjuk is. 


Lekvár:
A lecsepegtetett gyümölcshöz hozzákeverem a maradék, nagyjából 40 dkg cukrot, beleöntöm a citrom kifacsart levét, a dzsemfixet és közepes lángon felforralom. Forrástól számított 5 percig forralom, botmixerrel a kellően pépes állag eléréséig pürésítem, ami nekem nagyjából fele-fele (a felét hagyom darabosan). Ezután a keletkezett habot eltávolítom a tetejéről, csírátlanított üvegekbe töltöm, lezárom és 5 percre fejre állítom, majd dunsztban kihűtöm őket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése