2020. február 7., péntek

Parmezános kakukkfüves kifli

Nagyon belejött a család is abba, hogy vacsorára, hétvégén reggelire Anyuci által sütött pékárut eszünk, ami amiatt biztos jobb, hogy tudjuk mit eszünk, hiszen én gyúrtam be és készítettem, de amiatt nem, hogy így arányaiban mi is több pékárut eszünk, mert hát a frissen sültnek nincs párja, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy legutóbb dupla adagot sütöttem, hogy biztosan maradjon és a 16 kifliből mindösszesen kettőt tudtam megmenteni reggelire.

Hozzávalók 8 kiflihez:
30 dkg liszt
1 tk. só
1 tk. cukor
1,5 dkg élesztő
5 dkg vaj/margarin olvasztva
2 dl langyos tej
3 dkg reszelt parmezán
1 ek. szárított kaukkfű
durva szemű só a kiflik tetejére

Elkészítési idő: 1,5-2 óra
Sütési hőfok 200° (később levettem 180°-ra)



A lisztet átszitálom, majd hozzáadom a sót és a cukrot. A közepébe mélyedést csinálok és rámorzsolom az élesztőt, beleöntöm a tejet, az olvasztott vajat, a parmezánt és a kakukkfüvet, majd alaposan kidagasztom és meleg helyen letakarva duplájára kelesztem nagyjából 45 perc alatt.
A tésztát fél cm  (vagy akár még kicsit vékonyabb) körré nyújtom lisztezett felületen és 8 cikkre vágom, majd mindegyik háromszöget feltekerem úgy, hogy közben a végeket kifelé sodrom a tenyeremmel. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket és további 20 percig kelesztem, amíg bemelegszik a sütő, majd megspriccelem vízzel őket, megszórom a sóval és nagyjából 20-25 perc alatt megsütöm őket. Teszteltük másnap reggel is finom puha volt.

Tipp: Én a liszt mennyiségének felét teljeskiőrlésű liszttel helyettesítettem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése