2020. február 25., kedd

Gőzleme, a török gyorsétel

Limara nagyvilági receptjei közül a következő "versenyző" egy török gyorsétel volt nálunk, amit sokféleképpen lehet megtölteni, igazából csak gazdálkodjunk a hűtőnkből, én kétféle tölteléket csináltam most: egy paradicsomos-feketeerdei sonkásat, valamint egy fetásat.

Hozzávalók: 
50 dkg finomliszt
2 tk só
3 ek. olívaolaj
15 dkg joghurt
2 dl víz
10 g friss élesztő
2-3 ek. olvasztott vaj a tetejére

Elkészítési idő: 2 óra


Egy tálba szitálom a lisztet és összekeverem a sóval, majd a közepébe mélyedést csinálok és oda öntöm az olajat, a joghurtot, a vizet, valamint az élesztőt és jól kidagasztom a tésztát. A tálat picit kiolajozom, majd ebben hagyom letakarva kelni 1 órán át. Lisztezett deszkán 8-10 egyforma gombóccá osztom a tésztát, majd műanyag fóliával letakarom és 10 percig pihentetem. Egyesével vékonyra nyújtom őket, majd a közepére teszek 1-2 ek. tölteléket, behajtom a széleit, kicsit kilapítom, így négyzeteket kapok és egy száraz serpenyőben megsütöm őket egyesével. Amikor megfordítom őket, vékonyan megkenem olvasztott vajjal.

Töltelékeim: az egyik verzióba felaprítom az 5-6 aszalt paradicsomot, a nagyjából 5 szelet feketeerdei sonkát, 1-2 ek. paradicsompürét keverek hozzá, sózom, borsozom, és adok hozzá aprított bazsalikomot, valamint nagyjából 2-3 ek. reszelt sajtot. A másik verzióba villával összetörtem a fetát, beletépkedtem mozzarellát, és ebbe is aprított zöldfűszereket kevertem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése