2020. február 27., csütörtök

Leveles tésztában sült húsgolyó

Vendégvárás céljából általában mindig van a hűtőben friss leveles tészta (ez a bolti verzió), amiből már sokféle ételt elkészítettem. Most egy desszert ötlet volt a tarsolyomban, de végül a vendégeinknek diétásabb nasit készítettem, így a napokon belül lejáró tésztát az ebédünkhöz használtam fel, ami ismételten a Nők Lapja Konyha magazinból volt.

Hozzávalók: 
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 hámozott, darabolt konzerv paradicsom
1-1 kk. szárított oregánó és bazsalikom
só, bors
1 ek. ketchup
50 dkg darált hús
2 tojás
2 tekercs friss leveles tészta

Elkészítési idő: 40 perc+40 perc sütés
Sütési hőfok: 150-160°


Mindkét fej hagymát felaprítom, majd az egyiket megdinsztelem a zúzott fokhagymával együtt, hozzáadom a paradicsomkonzervet, és fűszerezem, majd közepes lángon sűrűre főzöm, ez nekem 30 percet vett igénybe.
A másik fej hagymát összekeverem a hússal, sózom, borsozom, és beledolgozom a tojást, majd gombócokat formázok belőle (nekem 24 golyó lett) és sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, majd nagyjából 10 perc alatt elősütöm őket.
A leveles tésztát kitekerem, én levágtam egy nagyjából 3-4 cm széles sávot, amiből kiszúróformával díszeket szaggattam az elkészült kis csomagom tetejére. Képzeletben elfelezem a tésztát, és a felének a közepére teszem a paradicsomszósz egyik felét, majd ennek a két oldalára két oszlopban egy-egy húsgolyót, így egy tésztabatyuba 12 golyót osztatottam szét. A tészta másik felét ráhajtom, a széleket egy villával lenyomkodom, tetejére helyezem a korábban kiszaggatott formákat, megkenem az egészet tojással. Elkészítem hasonló módon a másik tésztabatyut is, majd 40 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése