2016. szeptember 5., hétfő

Avokádós szendvics házi ecetes paradicsommal 68/2.

Avokádót azóta eszünk, mióta elkezdtem ezt a sorozatot, mármint a Mautner kontra Széll sorozatot. Előtte Nagymamám már sokszor mondta milyen finom, csak kis fűszerezés kell és nagyon ízletes kenyérre kenhető kencefice lehet belőle, és igaza van. Sokszor még nem vettem azon kívül, amikor egy-egy recepthez kellett, de azt hiszem többször fogok és a gyerekek étkezésébe is bevezetem majd. Megint nehéz volt az összehasonlítás: spagetti kontra szendvics, de a szendvics nyert.
Az állás így - most ugyan Mautner Zsófi ment - Széll Tamás javára 35-29.

Hozzávalók:
ecetes paradicsomhoz:
fél kg koktélparadicsom 
1 chilipaprika
2,5 dl almaecet
5 dkg nádcukor
1 ek. só
3 cm gyömbér
1 ek. mustármag
2 babérlevél
1 tk. egész bors
szendvicshez:
4 szelet parasztkenyér vagy több kisebb bagettszelet
25 dkg ricotta
4 ek. olívaolaj
2 citrom reszelt héja
2 érett avokádó 
2 lilahagyma
3 ek. fehérborecet
1 tk. porcukor
15 dkg koktélparadicsom
2 ek. egész, pirított mák
só, bors


Az ecetes paradicsomhoz félbevágom a paradicsomokat, vékonyra szeletelem a chilipaprikát és egy befőttes üvegbe teszem őket. Egy lábosban felforralom az almaecetet 2,5 dl vízzel, a nádcukorral, a sóval, a szeletelt gyömbérrel és a fűszerekkel, majd ezt a levet a paradicsomra öntöm és lezárom az üveget. Teljesen lehűtöm, majd hűtőben legalább 3 napig állni hagyom. 
A ricottát elkeverem a reszelt citromhéjjal, az olívaolajjal és egy csipet sóval, majd megkenem vele a kenyereket vagy bagetteket. Az avokádót félbevágom, kiemelem a magját és vékonyan felszeletelem, majd elrendezem a szeleteken. Sózom, borsozom, díszítem a paradicsomokkal és a lilahagymával, valamint a pirított mákkal és az ecetes paradicsommal tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése