2016. június 17., péntek

Tormás morzsával sült lazac, langyos salátával és hollandi mártással 61/2.

Íme egy újabb extra vacsora, mely egy kettesben eltöltött estéhez tökéletesen passzol. Ennél jobban figyeltem a köretre, így nem pirult meg, és ez is lett a finomabb, de persze nem csak emiatt.
Az állás így jelenleg ismét Széll Tamás győzelmével 34-27.

Hozzávalók:
3-4. ek. ecetes torma
20 dkg toast kenyér belseje
1-1 csokor petrezselyem és snidling finomra vágva
40 dkg lazacfilé (4 szelet)
1 tojás
1 marék spenót (fagyasztott is lehet)
egy marék rukkola
fél-fél cukkini és padlizsán nagyobb kockákra vágva
1 marék gomba nagyobb darabokra vágva
1 gerezd fokhagyma
12 koktélparadicsom félbe vágva
2 dl fehérbor
2 dl víz
1 babérlevél
10 szem fekete bors
1 sonkahagyma vékonyra szeletelve
1 köteg petrezselyem
1 kk. tárkony
fél ek. 10%-os ecet
1 citrom
4+1 tojássárgája
20 dkg vaj
só, bors


A tormából egy konyharuha segítségével kipréselem a nedvességet, majd hozzáadom a kenyér belsejét amit apró kockákra vágtam, a zöldfűszereket, sót, borsot, egy tojássárgáját és a citrom reszelt héját. A lazacot sózom, és serpenyőben vaj, valamint olaj keverékén mindkét oldalát megpirítom. A tetejét megkenem a felvert egész tojással és megszórom a tormás morzsával, majd 190°-ra előmelegített sütőben 4-6 percig sütöm.
A cukkinit, a padlizsánt és a gombát hirtelen kevés olajon megpirítom, egy villára szúrt fokhagyma gerezddel kevergetem, majd hozzáadom a leveles zöldségeket és a paradicsomokat, sózom és borsozom. 
A bort és a vizet felteszem forrni, adok hozzá babérlevelet, szemes borsot, sót, egy karikázott sonkahagymát, pár karika citromot, petrezselymet, tárkonyt és ecetet. Felére redukálom, és közben vajat olvasztok. A redukciót leszűröm, hozzáadom a tojássárgáját, majd vízgőz felett besűrítem. Amikor már habos az állaga, leveszem a gőzről, és folyamatosan keverve, vékony sugárban hozzáadom az olvasztott vajat.
A zöldségsalátát tányérra szedem, rá a lazac, és meglocsolom a hollandi mártással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése