2014. november 24., hétfő

Fűszeres-joghurtos pulykamellnyárs őszi sopszka salátával 5/2.


Hétvégén nagyon kedves barátainkat láttuk vendégül. Velük mindig nagyon jól érezzük magunkat, nagyon sokat nevetünk, szóval egyszerűen jó velük. Az ebéd sajtkrémleves volt, valamint a Mautner Zsófi féle joghurtos pulykanyárs őszi sopszka salátával. Hogy mi az a sopszka saláta? Ez egy bolgár saláta, amikor sokféle nyers zöldséget megszórnak egy kis juhsajttal, vagy túróval. Na ez a recept ennek a téli/őszi verziója, hiszen a zöldségeket megsütöm hozzá. Az eredeti recept hozzávalóinak mennyiségét néhol módosítottam, szerintünk így lett szuper.

Hozzávalók 4 főre:
1 kg pulykamellfilé
3 dl natúr joghurt
2 gerezd fokhagyma
negyed citrom reszelt héja
só, bors, cayanne bors, fahéj
3 piros kaliforniai paprika
2 étkezési paprika
2 édesburgonya
5 közepes méretű lilahagyma
1 dl olívaolaj
só, bors
25 dkg túró
1 csokor petrezselyem


A zöldségeket megtisztítom és felkockázom őket, nagyjából egyforma darabokra, majd beleszórom őket egy uzsonnás zacskóba, ráöntök 1 dl olívaolajat, sózom, borsozom, majd jól összerázom és egy kicsit félreteszem.
A joghurtot elkeverem a citromhéjjal, a fűszerekkel (só, bors, cayanne bors, fahéj) és az áttört fokhagymával, majd beleforgatom a hosszú csíkokra vágott pulykamellet és 15 percig pihentetem, hogy összeérjenek az ízek.
A sütőt előmelegítem 200°-ra és egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a zöldségeket, majd 20 percig sütöm őket úgy, hogy az utolsó 5 percben grill fokozatra kapcsolok. Ha kész, tálra szedem, és amikor langyosra hűlt, rámorzsolom a túrót és megszórom friss petrezselyemmel.
A pulykamelleket harmonikaszerűen nyársra húzom és egy négyzet alakú serpenyőben kevés olajon mindkét oldalukat 3-3 percig sütöm, amíg szépen megpirulnak, majd a túrós zöldségekkel tálalom.
 
Ezen a héten Tamás nyert, így jelenleg ő vezet 3-2-re.

2 megjegyzés: