2013. április 7., vasárnap

Húsvéti kalács

Kicsit elmaradtam a bejegyzésekkel, pedig ez volt az első közös Húsvétunk, amikor szerettem volna igazán kitenni magamért.
Mivel szombaton egész nap utaztunk, így pénteken munka után kellett mindent elkészítenem, ezért elég zsúfolt estére sikeredett, de abszolút sikeresnek értékelhető, hiszen elkészült az első bejglim, a húsvéti kalács, valamint a hímes tojásaim:)

Húsvéti kalács
45 dkg liszt
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg mazsola
4 dkg élesztő
3 ek. cukor
1 dl tej
2 ek. méz és 1 tojássárgája a kenéshez

Felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadom a vajat, a cukrot, a tojásokat, a mazsolát és a tejet. Ezeket csomómentesre keverem, majd apránként hozzáadom a lisztet. Letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem. Három gombócra osztom, mindet hengerré sodrom, majd összefonom. Egy tojássárgájába belekeverem a mézet, majd megkenem vele a kalácsot és 180°-on 40-45 perc alatt aranybarnára sütöm.

A kalácsból persze nem szabadott addig enni, míg meg nem szenteltettük, így először vasárnap reggelinél kóstoltuk meg, amikor ilyen terülj-terülj asztalkám fogadott, amikor kikeltem az ágyból férjem jóvoltából:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése