2021. június 19., szombat

Citromos-epres semmifredo, azaz fagyitorta

Még áprilisban kaptam egy szuper mintájú szilikon formát a Cookoritól, amiben az a szuper, hogy sült és fagyasztott desszerteket is készíthetünk benne, mivel mindkét szélsőséges hőmérsékletet bírja. Most egy fagyitortát mutatok Nektek, amit a nyári gyümölcsszezonban bármilyen gyümölccsel lehet varriálni, nagyon hamar elkészül és a házi fagyinak ki tudna ellenállni, főleg ilyen melegben?

A recept megjelent az áprilisi Kifőztük magazinban, szilikon formáért pedig köszönet a Cookorinak.


Hozzávalók:

a semifreddohoz:

4 tojássárgája

12 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor (10 g)

2 BIO citrom leve

5 g zselatin

2 evőkanál víz

2 tojásfehérje

4 dl habtejszín

pár szem eper

a tálaláshoz:

eper

mentalevelek

 

A tojások sárgáját elkeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáöntöm a megmosott citromok kifacsart levét, majd gőz fölött besűrítem a krémet, de nem forralom. A zselatint a vízzel elkeverem, majd folyamatos keverés mellett lassan a kész masszához adagolom, de ezzel is csak melegítem, véletlenül sem forralom. Egy nagyobb tálba öntöm az egészet, és kicsit hűlni hagyom. A tojások fehérjét habbá verem és egy spatulával óvatosan a citromos krémhez forgatom, majd habbá verem a tejszínt is és azt is óvatosan a masszához adom.

Szilikonformába öntöm a krémet, majd az alsó szélét körben kirakom a felszeletelt eprekkel, és legalább 4-5 órára, de legjobb, ha egy egész éjszakára mélyhűtőbe teszem. Mikor kiveszem, pár perc után könnyedén ki lehet fordítani a formából. Tetejét eprekkel és mentalevelekkel díszítem, majd meleg vízbe mártott késsel könnyedén tudom szeletelni. 

 

 


 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése