2021. június 12., szombat

Vega burger portobelloval

Sajnos (vagy nem, ezt mindenki döntse el maga) nagyon szeretem a hamburgereket. Igen a gyorséttermi változatot is, bevallom, nálunk is megfordul ez a verzió is, de egyre több fajta saját verziót próbáltunk már, és nagy kedvencek itthon, főleg a nyári időszakban, ami végre valóban beköszöntött, méghozzá fénysebességgel melegszik az idő. A klasszikus verzióhoz is találtok nálam receptet, volt itt már lassúfőzőben készült pulled porkos verzió is, most pedig egy vega burgert hoztam nektek, amiben a húspogácsát gomba helyettesíti.

Sose dolgoztam még portobello gombával, amíg a Chefgombától nem volt alkalmam rendelni, de elképesztően finom, és nagyon sokféleképpen elkészíthető. Mutattam már nektek töltött verziót, de grillezve egy kis brie sajttal a tetején, maximálisan megállja a helyét egy hamburgerben is, és eszünkbe se jut, hogy ebből hiányozna valami. Ha emiatt nem akarjátok befűteni a grillt, akkor sütőben is elkészíthető, ez még nálunk is ott készült, de kint a kerti grillen is nagyon hamar elkészül, és a parázson sült dolgoknak ugyebár nincs párjuk.

A recept megjelent az április Kifőztük magazinban, a gombákért pedig köszönet a ChefGombának.


Hozzávalók:

4 portobello gomba

8 szelet brie sajt

a lilahagymalekvárhoz:

4 fej lilahagyma

2 evőkanál méz

3 evőkanál barna cukor

3 evőkanál Tokaji balzsamecet

a sajtkrémhez:

10 dkg natúr sajtkrém

2 gerezd áttört fokhagyma

1/2 csokor petrezselyem

a tálaláshoz:

4 hamburgerzsemle

2 marék madársaláta

Elkészítési idő: 30-45 perc

Sütési hőfok: 200°

 

A gombákat megtisztítom, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket és előmelegített, 200 fokos, légkeveréses sütőben 15 percig sütöm őket. Az esetlegesen kifolyó nedvességet leitatom/leöntöm róluk, majd mindegyik tetejére 2-2 szelet brie sajtot helyezek és további 10 percig sütöm.

A lilahagymalekvárhoz félkarikákra vágom a lilahagymát. Egy serpenyőben karamellizálom a mézet és a barna cukrot, majd jöhet hozzájuk a felszeletelt hagyma. Fedő alatt 5 percig forralom, majd ráöntöm a balzsamecetet és - immár fedő nélkül - még egyet forralok rajta. A sajtkrémet elkeverem az áttört fokhagymával, valamint az aprított petrezselyemmel és tálalásig félre teszem.

A félbevágott zsemlék mindkét oldalát kicsit megpirítom, mindkét oldalát megkenem a fokhagymás sajtkrémmel, az aljára teszem a madársalátát, a portobello gombát, kanalazok rá a lilahagymalekvárból, majd ráhelyezem a zsemlék tetejét.



 

 


 

1 megjegyzés:

  1. 8 Tribes Casino Hotel in Murphy, NJ - MapyRO
    Find the best Casinos 춘천 출장안마 near me in Murphy, 창원 출장안마 New 김천 출장안마 Jersey. You'll have a full selection of slot machines for rent near you, 나주 출장안마 with over 1,500 남양주 출장안마 of your favorite

    VálaszTörlés