2021. január 19., kedd

Sóskaramellás almás pite

A karácsonyi sok-sok sütemény evés után lehet sokan édességre se bírtok nézni, de higgyétek el, ezért a pitéért megéri. A tészta fele teljeskiőrlésű lisztből készül, amivel picit lehet nyugtatni a lelkiismeretünket, de persze a sós karamell ennek az ízét teljesen elnyomja, viszont a pici sósság és az alma savanykássága tökéletesen kiegészítik egymást. 

A liszteket, a vajat és az almát a Gerecse Szatyorból szereztem be.

 

Hozzávalók: 
a tésztához:
125 g fehér liszt
125 g teljeskiőrlésű liszt
100 g cukor
1 tojás
120 g hideg vaj
2 ek. hideg víz
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja
a sós karamellhez:
200 g cukor
120 ml habtejszín
1,5 kk. só
a tetejére:
4 közepes méretű alma
1 tojás a kenéshez
2 csipet cukor a tetejére 
 
Elkészítési idő: 1,5-2 óra
Sütési hőfok: 180°
 

A lisztekhez keverjük a sót, a cukrot, a reszelt citromhéjat, beleütjük a tojást, belereszeljük a hideg vajat majd gyors mozdulatokkal elkezdjük gyúrni és hozzáadagoljuk a hideg vizet is. Amikor összeállt a tészta fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőbe tesszük, közben elkészítjük a sós karamellt.
Egy serpenyőbe szórjuk a cukrot majd közepes lángon elkezdjük karamellizálni. Amikor már szép aranybarna, hozzáöntjük a tejszínt folyamatos keverés mellett. Fel fog habzani, de ne ijedjetek meg, hamar alábbhagy, és már csak addig kell melegíteni, amíg a cukor újra felolvad. Ekkor hozzáadjuk a sót és kicsit hűlni hagyjuk. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk majd vékonyan felszeleteljük.
A tésztát alaposan lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd egy piteformába simítjuk, lesúlyozzuk és 180 fokon 8 percig vakon sütjük. Ezután a sós karamell felét a tésztára kenjük, majd körbe rakjuk az almaszeletekkel és rákenjük a karamell másik felét, majd befedjük a maradék tésztával a pite tetejét. Megkenjük egy enyhén felvert tojással a tetejét, kissé megszórjuk cukorral, majd 25 perc alatt készre sütjük.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése