2021. január 12., kedd

Fűszeres ricottával töltött édesburgonyahajó

Azzal, hogy elindult az év, újra lehet rendelni a Gerecse Szatyorból is, ahonnan ezeket a számomra különleges lila színű édesburgonyákat kaptam. Tudtam, hogy olyan ételben szeretném felhasználni, ahol meg tudom mutatni csodaszép lila színét is, így elsőre a töltött verzióra esett a választásom, de vannak még vele ötleteim és itthon is van még belőle, így ezeket is mutatom majd. Természetesen a klasszikus narancssárga verzióból is elkészíthető, az ízélményen semmit nem változtat és mindössze 5 hozzávaló segítségével varázsolhatunk egy komplett ebédet, melyek közül a metélőhagyma kivételével mindent a Gerecse Szatyorból be is tudtok szerezni.


Hozzávalók 4 személyre:

4 közepes méretű édesburgonya

125 g kolozsvári szalonna felkockázva

20 dkg ricotta

1 gerezd fokhagyma

1 kis csokor metélőhagyma

só, bors

Elkészítési idő: 1,5 óra


A burgonyákat alaposan megmosom, félbe vágom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket. Megsózom és 140°-os, légkeveréses sütőbe tolom, ahol 1 órán keresztül sütöm.

Ez idő alatt elkészítem a tölteléket. A szalonnát lepirítom, majd kicsit lecsepegtetem. A ricottához hozzáadom az áttört fokhagymát, a metélőhagymát, belekeverem a lepirított szalonnát, majd ízlés szerint sózom és borsozom. 

Amint megsültek az édesburgonyák, villával megszurkálom őket és kicsit benyomkodom a belsejüket, hogy ide lehessen kanalazni a tölteléket, amit egyenlően elosztok a "hajókban". Feljebb emelem a sütő hőmérsékletét 180°-ra és további 10 percig sütöm őket, hogy kicsit megpiruljanak, ha szeretnénk, egy kevés reszelt sajttal is megszórhatjuk a tetejüket. Amikor elkészült tejföllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése