2020. november 8., vasárnap

Sült zöldségkrémleves sajtropogóssal és tökmagolajjal

A krémlevesek minden formájukban, minden összetevőjükben jöhetnek nálunk, a gyerekek ezeket választják legszívesebben. Ebbe a levesbe bármilyen zöldséget bele lehet úgy varázsolni, hogy a gyerekek észre sem veszik, és így változatos ételeket tudok eléjük tenni. Ebbe a levesbe beletettem hat féle zöldséget és ők igazán csak a sütőtököt és az édesburgonyát érezték ki, amit pedig nagyon szeretnek. Levesbetétnek sajtropogóst készítettem, de a gyerekeknek ez is golyós leves lett, így ők azt is kaptak bele.

Hozzávalók 6 személyre:

1 sárgarépa

1 fehérrépa

¼ zellergumó (~20 dkg)

½ sütőtök (~60 dkg)

1 közepes édesburgonya

2 vöröshagyma

1,8 liter alaplé vagy víz

1 teáskanál cayenne bors

1 teáskanál szerecsendió

½ teáskanál gyömbér

3 teáskanál só

2 dl tejszín

10 dkg félkemény sajt (trappista, edami vagy gouda)

tökmagolaj a tálaláshoz

Elkészítési idő: 1,5 óra

Sütési hőfok: 200°

 

Előmelegítem a sütőt, majd a sütőtök kivételével megpucolom és feldarabolom a zöldségeket. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem mindegyiket, megszórom sóval és nagyjából 30-40 perc alatt puhára sütöm őket.

A sajtot lereszelem, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire nagyjából 5 cm átmérőjű kupacokat helyezek, egymástól 3 ujjnyi távolságra, összesen 16-18 darabot, majd 200°-on 10 perc alatt aranysárgára sütöm őket.

A sütőtököt kikanalazom a héjából, majd egy nagy lábosba teszem a többi megsült zöldséggel együtt, felöntöm az alaplével vagy vízzel és fűszerezem, hogy igazán őszi, melengető ízvilágú levest kapjak. Felforralom, pár perc után botmixerrel pürésítem az egészet, felöntöm a tejszínnel, ezzel még egyszer összemelegítem és a sajtropogóssal, valamint tökmagolajjal tálalom

A recept megjelent a novemberi Kifőztük magazinban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése