A krémlevesek minden formájukban, minden összetevőjükben jöhetnek nálunk, a gyerekek ezeket választják legszívesebben. Ebbe a levesbe bármilyen zöldséget bele lehet úgy varázsolni, hogy a gyerekek észre sem veszik, és így változatos ételeket tudok eléjük tenni. Ebbe a levesbe beletettem hat féle zöldséget és ők igazán csak a sütőtököt és az édesburgonyát érezték ki, amit pedig nagyon szeretnek. Levesbetétnek sajtropogóst készítettem, de a gyerekeknek ez is golyós leves lett, így ők azt is kaptak bele.
Hozzávalók 6 személyre:
1 sárgarépa
1 fehérrépa
¼ zellergumó (~20 dkg)
½ sütőtök (~60 dkg)
1 közepes édesburgonya
2 vöröshagyma
1,8 liter alaplé vagy víz
1 teáskanál cayenne bors
1 teáskanál szerecsendió
½ teáskanál gyömbér
3 teáskanál só
2 dl tejszín
10 dkg félkemény sajt (trappista, edami vagy gouda)
tökmagolaj a tálaláshoz
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési hőfok: 200°
Előmelegítem a sütőt, majd a sütőtök kivételével megpucolom és feldarabolom a zöldségeket. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem mindegyiket, megszórom sóval és nagyjából 30-40 perc alatt puhára sütöm őket.
A sajtot lereszelem, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire nagyjából 5 cm átmérőjű kupacokat helyezek, egymástól 3 ujjnyi távolságra, összesen 16-18 darabot, majd 200°-on 10 perc alatt aranysárgára sütöm őket.
A sütőtököt kikanalazom a héjából, majd egy nagy lábosba teszem a többi megsült zöldséggel együtt, felöntöm az alaplével vagy vízzel és fűszerezem, hogy igazán őszi, melengető ízvilágú levest kapjak. Felforralom, pár perc után botmixerrel pürésítem az egészet, felöntöm a tejszínnel, ezzel még egyszer összemelegítem és a sajtropogóssal, valamint tökmagolajjal tálalom
A recept megjelent a novemberi Kifőztük magazinban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése