50 dkg liszt
8 dkg porcukor
csipetnyi só
2 dl tej
1 kk. cukor
1 kk. liszt
20 g élesztő
2 tojás
10 dkg puha vaj
1 tojás a kenéshez
1 cs. vaníliás cukor a szóráshoz
Elkészítési idő: 2 óra
Sütési hőfok: 180°
Egy nagy tálba szitálom a lisztet, amit összevegyítek a sóval és a porcukorral. A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot és a lisztet, majd belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni. A lisztes keverék közepébe ütöm a tojásokat, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a puha vajat, majd géppel vagy kézzel alaposan kidagasztom a tésztát. Fóliával és konyharuhával lefedve 40 perc alatt duplájára kelesztem.
16 egyforma kis cipót formázok a tésztából, melyeket egyesével gömbölyítek és lefedve újabb 15 percig pihenni hagyom őket. Minden egyes gombócból nagyjából 40 centi rudat sodrok, melyeket egyesével lazán feltekerek és a végét az aljára behajtom. Nem jó szorosan tekerni, mert akkor nagyon fel fog púposodni sülés közben. Megkenem őket felvert tojással, majd további 30 percig pihentetem. Előmelegítem a sütőt, és amikor letelt a kelesztési idő, újból megkenem a briósokat, megszórom őket vaníliás cukorral és 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése