2020. november 30., hétfő

Spenótos-ricottás ravioli saját készítésű tésztából kéksajtos mártással

Szégyen szemre be kell vallanom, hogy már nyolc éve annak, hogy kaptam egy tésztakészítő gépet nászajándékba, de eddig sose jutottam oda, hogy elkezdjem használni. A tészta ételekre mindig úgy gondolta, hogy ez a gyors mentőebéd, azonban nyilván vannak korlátaink, ha kész bolti tésztából szeretnénk főzni. Különféle ragukat könnyedén készíthetünk, azonban egy ilyen töltött tésztát csak házi tésztából lehet elkészíteni. Kicsit félve álltam neki, hiába biztattak sokan, hogy nagyon egyszerű, de végül be kellett látnom, hogy abszolút igazuk van, és a kamrában nem is a legfelső polcra tettem vissza a tésztanyújtó gépet, hanem szemmagasságba, hogy mostantól gyakrabban elővegyem. 

Hozzávalók 4 személyre:

a tésztához:

40 dkg liszt

4 tojás

1 nagy csipet só

4 evőkanál víz

a töltelékhez:

2 gerezd fokhagyma

20 dkg spenót (fagyasztott is megfelelő, csak olvasszátok ki előre)

15 dkg ricotta

só, bors

a mártáshoz:

10 dkg kéksajt

3 dl tejszín

5 dkg krémsajt

1 csokorsnidling

Elkészítési idő: 1,5 óra + pihentetés 

 
A tésztához egy tálba szórom a lisztet, elvegyítem a sóval és a közepébe ütöm a tojásokat, amiket egy villával kissé felverek és kis adagokban hozzá dolgozom a lisztet. Hozzáadom a vizet és amikor már nagyjából összeállt, kiborítom a deszkára és ott gyúrom tovább, amíg szép gömbölyű, fényes tésztát kapok. Fóliába csomagolom és a pulton 30 percet állni hagyom. 

Ez idő alatt kevés olajon megfuttatom az áttört fokhagymát, majd hozzáadom a spenótot és megdinsztelem, igény szerint sózom, borsozom. A tűzről levéve kicsit hagyom hűlni, majd egy villa segítségével beledolgozom a ricottát, és félreteszem.

A tésztát ketté osztom, majd alaposan lisztezett deszkán (vagy tésztanyújtó gépben) mindkét adagot hajszálvékonyra nyújtom. 1-1 teáskanálnyi spenótos tölteléket helyezek az alsó lapra, nagyjából 2-3 ujjnyi távolságra egymástól, majd ezeket egy vizes ecsettel körbe kenem, hogy a másik tészta réteg jól rá tudjon majd tapadni. Óvatosan ráfektetem a második tésztalapot, a töltelékes gombócok körül alaposan lenyomkodom, majd egy derelyevágóval feldarabolom őket, és a széleket még egyszer összenyomkodom. Sós, lobogó vízben 3 perc alatt kifőzöm a raviolikat.

Ezalatt elkészítem a mártást, melyhez egy serpenyőben megolvasztom a sajtot, hozzákeverem a krémsajtot és felöntöm a tejszínnel, majd belekeverem az apróra vágott snidlinget és nyakon öntöm vele a leszűrt tésztákat.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése