Hozzávalók 2 babkához:
1 dl tej
6 dkg cukor
2 dkg élesztő
50 dkg liszt
1 tk. só
1 egész tojás és 1 tojássárgája
2 dl habtejszín
1 tojás a kenéshez
a csokoládés töltelékhez:
15 dkg csokoládé (ét- és tejcsokoládé vegyesen, saját ízlés szerint)
10 dkg vaj
50 g porcukor
30 g kakaó
2 kk. só
tetejére:
aprított mandula és mogyoró, valamint csokoládé
Elkészítési idő: 2,5 óra
Sütési hőfok: 160°
Meglangyosítom a tejet, belekeverek egy kevés cukrot és élesztőt, belemorzsolom az élesztőt, majd hagyom felfutni. Közben a lisztet egy tálba szitálom, elkeverem a sóval és a maradék cukorral, majd jön a felfuttatott élesztő, a tojás, a tojássárgája és a tejszín, majd alaposan kidagasztom a tésztát, amíg már nem ragad a tálhoz, illetve a kezemhez. 45 percig fóliával és konyharuhával letakarva pihentetem, amíg elkészítem a tölteléket.
Gőz fölött megolvasztom a csokoládét és a vajat, majd belekeverem a porcukrot, a kakaót és a sót és félreteszem, hogy ne legyen forró, mert úgy megolvasztja a tésztát.
A tésztát kétfelé osztom, amit gömbölyítek, majd letakarva újabb 15 percig pihentetem. Ujjnyi vastagra nyújtom őket, megkenem a töltelék felével, majd a hosszú oldalánál fogva feltekerem. Hosszában kettévágom, befordítom őket úgy, hogy a töltelékes fele felfelé nézzen, majd a közepétől kezdve elkezdem összetekerni először az egyik, majd a másik vége felé arra figyelve, hogy a vágott felület mindig felfelé nézzen. Ugyanígy elkészítem a másik kalácsot is.
Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába emelem a kész babkákat és további 30 percig kelni hagyom őket. Megkenem egy felvert tojással, megszórom a csokoládécseppekkel vagy darabolt csokoládéval, aprított magvakkal és 40 perc alatt készre sütöm őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése