2020. október 13., kedd

Cukkínifőzelék héjpörkölttel

Mindig is csodáltam, hogy nagymamáim az utolsó cseppig minden alapanyagot felhasználnak a konyhában, semmi nem vész kárba. Nagyikám egyik ilyen receptje az eredetileg tökből készített főzelék, amihez a feltétet a zsenge zöldség héjából, belsejéből, paprikából, paradicsomból, valamint tojásból készített el, így semmi sem került a szemetesbe. Mivel még múlt héten is tudtam leszedni egy - nem viccelek - 3 kilós cukkinit az egy szem palántámról, így gondoltam ebből is elkészíthető ez az étel, és jól sejtettem, szuper lett. Használjátok még ki amíg szezonja van, higgyétek el megéri.

Hozzávalók:

2,5 kg cukkini

1 fej vöröshagyma

2 paprika

5 koktélparadicsom vagy 2 paradicsom

1 tk. pirospaprika

2 tk. kapor

3 tk. szárított zöldségkeverék

3 csapott ek. liszt

150 ml víz

120 ml tejszín

120 ml tej 

Elkészítési idő: 1 óra


Meghámozom a cukkinit úgy, hogy egy kevés zöldséghús is maradjon rajta, mert ebből fog készülni a feltét. A héjakat vékonyan felcsíkozom és félreteszem. Kimagozom és legyalulom a cukkinit, a magokat a héjpörkölt alapjaihoz adom, a paprikát és paradicsomot feldarabolom, a cukkinit pedig legyalulom és besózom. Apróra vágom a hagymát, majd megdinsztelem és elfelezem. A felét egy serpenyőbe teszem, hozzáadom a felaprított héjdarabokat és a cukkini belsejét, majd ezt tovább párolom a feldarabolt paprika és paradicsom felével, amíg az egész megpuhul (a másik fele a főzelék alapja lesz, amit később eltávolítok majd).

A hagyma másik feléhez adom a kinyomkodott cukkinit, amit megpárolok, majd jöhet a paprika és a paradicsom, megszórom fűszerpaprikával, a kaporral, a zöldségkeverékkel és felöntöm 1,5 dl vízzel. Csomómentesre keverem a lisztet a tejszín és tej keverékével, majd amikor már megpuhult a cukkini behabarom vele a főzeléket. Amennyiben túl sűrűnek találjuk, vízzel tovább lehet hígítani. Tálalás előtt a paradicsomot eltávolítom, a héjpörkölthöz pedig hozzáadom az enyhén felvert tojásokat és addig pirítom, míg összefogja a zöldséges alapot. A főzeléket tejföllel és a héjpörkölttel tálalom.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése