2018. február 26., hétfő

Szupertál barna rizzsel, sült zöldségekkel és chilis ropogós müzlivel

Íme egy egészséges finomság ebédre. Hamar elkészül, van benne minden, ami kell: zöldség, rizs, tojás, és egy olyan extra ropogósság kerül a tetejére, amit önmagában is elkészíthetünk és használhatunk saláták megbolondítására vagy krémlevesekbe betétként.

Hozzávalók:
16 dkg barna rizs
1 fej brokkoli 
1 édesburgonya
2 ek. olívaolaj
1 avokádó
1 citrom
1 csokor petrezselyem
fejenként 1 buggyantott tojás
ropogós müzlihez:
20 dkg zabpehely
10 dkg tökmag
5 dkg napraforgómag
5 dkg kesudió
2 kk. cayenne bors
só, bors
fél dl olívaolaj
1 ek. méz
1 tojásfehérje enyhén felverve 

Elkészítési idő: 1 óra
Sütési hőfok: 180-220° 
 

Először a ropogós müzlit készítem el: egy nagy tálban összekeverem a zabpelyhet, a tökmagot, a napraforgómagot, a kesudiót és a fűszereket. Hozzáadom az olajat, a mézet és a tojásfehérjét, majd jól összekeverem. Sütőpapírral bélelt tepsire terítem és 25 percig sütöm, néha megkevergetem egy fa lapáttal, hogy mindenhol egyenletesen piruljon. Megvárom, amíg teljesen kihűl és fémdobozban hetekig is eláll. 
A rizst az előírásnak megfelelően megfőzöm, az édesburgonyát felkockázom és a rózsáira szedett brokkolival együtt összekeverem olívaolajjal és sóval, borssal, majd 220°-on 15-20 perc alatt ropogósra sütöm. A rizsre halmozom a zöldségeket, a felszeletelt avokádót, az aprított petrezselymet, majd fejenként 1 buggyantott vagy 6 perces tojással tálalom és a tetejét megszórom a chilis ropogós müzlivel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése