2015. július 22., szerda

Gombás-tejfölös zürichi pulyka rüsztiburgonyával és kesudiós brokkolival 24/1.


A pulykacomb számomra mindig túlságosan inas, ezért nem szeretek vele dolgozni, mert akármeddig párolom vagy sütöm, mindig kicsit rágós marad, így volt ez most is :( Ezt az egyet leszámítva, nagyon finom volt ez a tejszínes pulyka, isteni mellé a röszti és a brokkoli is, így alapjába véve ajánlani tudom :)

Hozzávalók:
rösztihez:
4-5 közepes méretű burgonya
40 g vaj
5-6 ek. olaj
pulykaraguhoz:
30 dkg pulykacomb kockázva
15 dkg csiperkegomba
fél fej vöröshagyma
olaj
2 dl alaplé
1 dl fehérbor
1-1,5 dl tejföl
1,5 dl tejszín
aprított petrezselyem
kesudiós brokkolihoz:
 16 dkg brokkoli
3 ek. aprított kesudió
1 dl víz
30 g vaj
1-1 csipet só és cukor

A burgonyát nagy lukú reszelőn lereszelem. Felhevítek a serpenyőt, olajat öntök bele és belehalmozom a burgonyát, hogy minimum 2-3 centi vastag legyen és teljesen befedje a serpenyőt. Kb. 20 percig így pirítom közepes lángon, néha felemelem és körkörösen megrázom a serpenyőt, illetve megsózom. 20 perc után egy lapos tányérra csúsztatom, ráfordítom a serpenyőt, majd az egészet megfordítom, hogy alulra kerüljön a röszti nyers oldala, majd további 20 percig pirítom és itt is megsózom. Ha úgy látom, hogy már majdnem kész, akkor a szélére vajdarabokat teszek, hogy ezek még beleolvadjanak a rösztibe.
A pulykahúst forró serpenyőben kevés olajon kissé körbepirítom, de csak kis adagokban, mindig kiemelve, ha kész, hogy ne engedjen levet. Ugyanebben a serpenyőben  megpirítom a gombát, de nem sózom, hogy ez is piruljon és ne engedjen levet. Félreteszem a hús mellé és egy kevés vízzel feloldom a pörzsanyagot. Hozzáadom a felaprított hagymát, ha ez aranysárga, akkor felöntöm a borral, amit elforralok és hozzáöntöm az alaplevet.Beleteszem a gombát és a húst, majd addig párolom, amíg a hús megpuhul. Magas lángon teszem ezt, hogy a szósz besűrűsödjön. Sózom, pár kanál tejföllel dúsítom, majd gazdagon meghintem petrezselyemmel, és a kissé felvert tejszínt is beleforgatom.
A brokkolit kis rózsákra szedem, egy serpenyőben felforralom a vizet és a vajat, hozzáadom a cukrot és a sót, majd beleteszem a brokkolit és erős tűzön párolom 4 percig, ha kell, pótolom a vizet. Leszűröm és a durvára aprított kesudióval tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése