2015. március 12., csütörtök

Kétszer sült burgonya körözöttel és pácolt lilahagymával 20/1.

Minden évben szoktunk tél elején több kilónyi burgonyát venni, amit a tárolónkban tartunk és így mindig van itthon télen krumpli. Idén sokkal többet használtunk el, mint a tavalyi évben, ami amiatt is lehet, hogy szinte minden nap bemegyek ide a babakocsiért :) Lényeg a lényeg, hogy mostanra már csak nagyon kevés maradt, ami jó hír, a maradékból elkészítettem a két burgonyás receptet, melyek közül ez kiválóan megállja a helyét a böjtben is :)

Hozzávalók 4 főre:
1 kg (kb. 10 közepes méretű) burgonya
0,5 dl olívaolaj
1 kk. köménymag
1 csomó retek  
1 csomó újhagyma
a körözötthöz:
25 dkg juhtúró
25 dkg tehéntúró
1,5 ek. pirospaprika
1 tk. egész kömény
1 tk. őrölt kömény
1 dl sör
1 csomó újhagyma 
1 fej lilahagyma
só, bors
a pácolt lilahagymához:
2 fej lilahagyma
3 ek. borecet
1 tk. porcukor


A sütőt előmelegítem 200°-ra. A burgonyákat megmosom, szárazra törlöm, majd minden nélkül, sütőpapírral bélelt tepsiben 1 órán keresztül sütöm. Amikor ez letelt kiveszem és klopfolóval mindegyikre egyet-kettőt ráütök, hogy lelapuljon és megrepedjen. Visszateszem a tepsire, meglocsolom az olívaolajjal, megszórom egész köménymaggal és még 15 percre visszateszem a sütőbe.
A túrókat villával összetöröm, hozzáadom a paprikát, borsot, őrölt köményt, és a száraz serpenyőben megpirított egész köményt. Sörrel fellazítom, belekeverem a karikázott újhagymát és az aprított lilahagymát, majd néhány órára hűtőbe teszem.
A pácolt lilahagymához elkeverem az ecetet, a porcukrot és a sót, majd elkeverem a vékony karikára vágott lilahagymát. A héjában sült burgonyát a körözöttel, a hagymával és a friss zöldségekkel tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése