2021. április 2., péntek

Túrós-mákos derelye meggyraguval

A nagy burgonyás tészta projektemből mutattam már Nektek nudlit, gnocchit, és íme a beígért harmadik recept, ami a házi túrós derelye volt. Ebből is akkora adag készült, hogy fagyasztani is tudtam belőle, amit azóta el is fogyasztottunk és mondhatom, jelentős a különbség a bolti mirelit derelye és a házi lefagyasztott, majd kifőzött derelye között, így abszolút megéri vele a munka, higgyétek el.

A recept megjelent a márciusi Kifőztük magazinban, a formázáshoz a kiszúrót a Cookori biztosította.

 

Hozzávalók 6 személyre:

1 kg burgonya (tisztított mennyiség 60 dkg)

20 dkg liszt

1 tojás

csipetnyi só

a töltelékhez:

25 dkg túró

2 csomag vaníliás cukor

a meggyraguhoz:

40 dkg fagyasztott meggy

20 dkg cukor

1/2 kávéskanál őrölt fahéj

1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg

2 kávéskanál 2:1 dzsemfix

a forgatáshoz:

5 evőkanál darált mák

5 evőkanál porcukor

Elkészítési idő: 1,5-2 óra

 

A burgonyákat alaposan megmosom, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és 200°-os sütőben 1 órán keresztül sütöm. Még forrón meghámozom, majd burgonyatörővel összetöröm és langyosra hűtöm. A túrót elkeverem a vaníliás cukorral és töltésig félre teszem. Az időközben langyosra hűlt burgonyához adom a lisztet és a tojást, valamint a sót és kidolgozom a tésztát. Alaposan lisztezett felületen fél centiméter vastagra nyújtom, majd a formázó segítségével bejelölöm a mintákat. Minden háromszög közepébe egy-egy kávéskanál túrós tölteléket teszek, majd ráhajtok még egy adag tésztát és a formázó segítségével kiszúrom őket, mely egyben az oldalukat is összetapasztja.

A meggyet lábosba teszem, hozzáadom a dzsemfix-el elkevert cukrot és a fűszereket, majd forrástól számított 5 percig főzöm. Lobogó, enyhén sós, forró vízben kifőzöm a derelyéket. Megvárom, amíg feljönnek a víz tetejére, és innentől számított 1 percig főzöm őket. Leszűröm, majd megforgatom a mákos porcukorban és a meleg meggyraguval tálalom.

Tipp: a derelyéket fagyasztani is tudjuk, ilyenkor viszont, amikor ki akarjuk főzni, még fagyottan helyezzük a forró vízbe.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése