2018. január 23., kedd

Vajas sós kifli

Két nagyon kedves barátnőm már régóta emlegette nekem Limara pékségét, de én eddig nem ismertem őt... kár volt. Az elmúlt héten mindketten készítettek tőle származó recept alapján házilag istenien kinéző sós kiflit. Sose mertem még kiflinek nekiállni itthon, eddig még csak kenyérrel, kuglóffal és kaláccsal próbálkoztam, de ma belevágtam, és biztos, hogy nem ez volt az utolsó alkalom. Férjem egyből leült uzsonnázni belőle, amikor megjött a munkából, csak egy kérdése volt a dicséret után: Lefotóztad már? Ehetem? :) Vacsoránál kislányunk is azt mondta, hogy: Nagyon finomat sütöttél Anyuci!, szóval ilyen közönségnek nagyon szívesen sütök a jövőben is.

A recept 8 kiflire vonatkozik, de legközelebb szerintem 10-et fogok belőle készíteni, mert jó nagyok lettek:

Hozzávalók 8-10 kiflihez:
50 dkg liszt
2 tk. só
2 dl víz
3 ek. tejföl
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő

Elkészítési idő: 3 óra kelesztéssel és sütéssel együtt
Sütési hőfok: 200°


Egy tálba szitálom a lisztet és összekeverem a sóval, majd a közepébe mélyedést csinálok, ahova beleöntöm a vizet, a tejfölt, az olvasztott vajat és belemorzsolom az élesztőt. Kézzel vagy géppel jól kidagasztom, majd meleg helyen 45 percig konyharuhával lefedve kelesztem. Kiveszem a tálból a tésztát, kinyomkodom belőle a levegőt, majd 8 gombócot készítek belőle, letakarom konyharuhával és további 15 percig kelesztem. Minden gombócból lisztezett felületen nagyjából 20 cm átmérőjű kört nyújtok, majd ovális, 2 mm vékony lappá nyújtom tovább őket úgy, hogy csak magamtól távolodó irányba nyújtom már.

Tipp: Amennyiben "letekerhető" kiflit szeretnénk, akkor ebben a szakaszban meg kell kenni szobahőmérsékletű vajjal a tésztát - erre nem egy sütés után jöttem persze rá, hanem Limara tippje ez.

Feltekerem úgy mint amikor kakaós csigát készítek vagy palacsintát töltök, és közben a széleit magam felé sodrom, majd kifli formára hajlítom. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket nagyjából 5 cm-re egymástól, letakarom konyharuhával és további 30 percig kelni hagyom, de közben előmelegítem a sütőt. Elhelyezek egy fém tálat a sütő aljában, amibe majd 1 dl forró vizet fogok önteni. A megkelt kifliket lespriccelem vízzel és megszórom nagyszemű sóval, majd a sütőbe tolom, a tálat megtöltöm a vízzel és gyorsan becsukom a sütő ajtaját, majd 20-25 perc alatt szép barnára sütöm őket. Amikor elkészült, a vizes edényt kiveszem, a sütő ajtaját kitámasztom és a lekapcsolt sütőben további 5 percig bent hagyom a kifliket, majd rácsra szedem és újra megspriccelem egy kevés hideg vízzel, így hagyom őket kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése