2018. január 24., szerda

Grízes tészta házi baracklekvárral és pirított dióval

Mikor a karácsony előtti Lidl borvacsorán kezembe vehettem az új Lidl által kiadott szakácskönyvet, szomorúan konstatáltam magamra nézve, hogy ebből bizony még jócskán van olyan recept amit nem készítettem el, annak ellenére, hogy az összeset szeretném kivétel nélkül, így már tavaly év végén igyekeztem behozni kicsit a lemaradásomat. 
Most hétvégén a Bakonyi betyárleves után grízes tésztát készítettem. Számomra ez egy tipikus iskolai menza étel, ilyet én szerintem még csak ott ettem. Férjem kifejezetten szereti, így házasságunk alatt egyszer már készítettem neki, de most újra kipróbáltam és a pirított dióval így nekem is ízlett.

Hozzávalók:
12 dkg búzadara
2,4 dl forró víz
40 dkg széles metélt
7 dkg kacsazsír
2 kk. só
2-3 marék dió
porcukor és baracklekvár ízlés szerint

Elkészítési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 160° 


Először a darát pirítom meg: a kacsazsírt felhevítem egy nagy serpenyőben, amiben majd össze tudom keverni a kész tésztával, beleszórom a darát és folyamatos keverés mellett addig pirítom, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor leveszem a tűzről, felöntöm a forró vízzel, elkeverem és lefedem, majd megvárom amíg magába szívja a folyadékot a dara és pergősre párolódik.
A sütőt előmelegítem és a diót sütőpapírral bélelt tepsiben megpirítom. Amikor kész, picit hagyom hűlni és késsel durvára aprítom.
Forró, sós vízben kifőzöm a tésztát is, majd amikor elkészült leszűröm és beleforgatom a pirított darába, és már tálalom is baracklekvárral, a dióval, a tetejét pedig meghintem porcukorral.

Tipp: eredetileg ez egy 4 fős adag lenne, de mi nyolcan ettük,ebből ugyan kettő gyermek volt, de akkor is jóval nagyobb adagról van szó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése