2015. február 23., hétfő

Fűszeres házi csokoládépuding ropogós ostyával 17/2.

A második desszert is elkészült a múlt hétvégén, de csak most jutottam oda, hogy megosszam veletek. Az íze nagyon hasonlít a csoki mousse-hoz, amit már korábban készítettem, nagyon finom volt. Ez nem egy egyszerű puding, finom fűszeres, és az ostya valóban még napok múlva is ropogós, ahogyan a recept írta.
A két desszert közül a szuflé nyert nálunk, így az állás jelenleg 10-9, így újra szoros az állás.

Hozzávalók 4 adaghoz:
2 dl habtejszín
2 dl tej
1 narancs héja
kb. 4 cm-es gyömbér 4 darabra vágva
1 rúd fahéj
csipetnyi só
4 tojássárgája
8 dkg cukor
20 dkg étcsokoládé
az ostyákhoz:
5 dkg liszt
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojásfehérje
a tetejére:
aprított pisztácia ízlés szerint
 

A pudinghoz forráspontig melegítjük a tejet és a tejszínt, beleteszem egy narancs héját nagyobb darabokra vágva, a fahéjat és a darabolt gyömbért, majd lefedve 30 percig állni hagyom, hogy átvegye a fűszerek ízét. Egy tálban kikeverem a tojássárgákat a cukorral, majd ráöntöm a forró leszűrt tejet. Visszaöntöm a lábosba és állandó keverés mellett vaníliasodóhoz hasonló állagúra főzöm, végül egy csipet sót adok hozzá. A csokoládét kockákra töröm, majd ráöntöm a forró tejet és addig keverem, míg a csokoládé elolvad. Poharakba töltöm és 3 órára a hűtőbe teszem.
Ezalatt elkészítem az ostyát. Előmelegítem a sütőt 160°-ra. Elkeverem az összes hozzávalót, majd sütőpapírra kanalazom a tésztát és kb. 7 cm körökké vékonyan elkenem. Narancshéjat reszelek a tetejére és 12 percig sütöm (ez az adag 2 tepsire való). 
Tálaláskor a puding tetejét durvára aprított pisztáciával szórom meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése